Kultúra

A velencei biennále magyar anyaga először a REÖK-ben + FOTÓK

A velencei biennále magyar anyaga először a REÖK-ben + FOTÓK

2013. december 15., vasárnap
A velencei biennále magyar anyaga először a REÖK-ben + FOTÓK
reok_bombak09_gs

Ilyen tárlat korábban még nem szerepelt a Reök-palota kínálatában. Asztalos Zsolt vasárnap megnyitott Kilőtték, de nem robbant fel című videó-installációs anyaga egyenest a Velencei Biennáléről érkezett Szegedre, s hazánkban csak itt látható.

A föld alatt ejtőző, fel nem robban bombákat választotta képzőművészeti témájának

Asztalos Zsolt

, akinek kiállításából már korábban ízelítőt kaphattak a sajtó képviselői is. Akkor az alkotó elárulta, első ás második világháborús bombákat, gránátokat és egyéb robbanószerkezeteket örökített meg egy-egy állóképszerű videóban, s ezek keltik fel legelőször az érdeklődők figyelmét. A tévéképernyőkön megjelenő, fenyegető pokolgépekhez viszont nem háborús szituációkat, hanem hétköznapi hangokat, mint mosogatás, tapsvihar, vagy zuhanyzás neszeit társította. Kilőtték, de nem robbant fel, tehát a pusztulásra ítélt emberéletek mind megmenekültek, a gyilkos fegyver nem töltötte be elrendelt funkcióját. Asztalos ugyanakkor egy külön videóban rávilágít azokra a magyarországi helyekre is, ahol fel nem robbant bombákat találtak, ahol évekig emberek százai élték mindennapjaikat a nélkül, hogy tudtak volna a lábuk alatt rejtőző fenyegetésről.

reok_bombak05_gs

Hazánkban csak Szegeden látható az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar anyaga, kiállítás megvalósulásában viszont fontos szerepet játszott

Gulyás Gábor

, aki a rangos velencei seregszemle nemzeti biztosa - hangzott el a vasárnapi kiállításmegnyitón. Békésen szendergő kis vasszerkezetek, szárnyacskákkal ellátott karcsú repülőbombák, amelyekbe emberek halála van gondosan becsomagolva. "Ezek az olykor angyalszárnyú, olykor ördögi kinézetű bombák valamiért nem robbantak fel és az emberéletek mellett akkor még nem beszéltünk a tárgyi értékekről, az épen maradt házakról és hidakról. Asztalos Zsolt egy virtuális sorskatalógussal ajándékozott meg bennünket, amelyben a meg nem történt halál legyőzi a valóságos halált" - ezekkel mondatokkal köszöntötte

Szőcs Géza

, az általános kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a fiatal alkotó különleges tárlatát. Majd hozzátette, a szegedi polgároknak kell véleményt alkotniuk erről a nem mindennapi alkotásról. A tárlatot többek között a francia, ausztrál és angol kritikusok is lelkesen fogadták, A REÖK-ben pedig egészen február 9-ig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.