Kultúra

„Fejedelmi” képek Benczúr Gyulától a Móra-múzeumban + FOTÓK

„Fejedelmi” képek Benczúr Gyulától a Móra-múzeumban + FOTÓK

2013. július 1., hétfő
„Fejedelmi” képek Benczúr Gyulától a Móra-múzeumban + FOTÓK
benczur_kiallitas04_gs

Több mint harminc festményt mutat be a hazai historikus festészet kiemelkedő alakjának, Benczúr Gyulának munkásságából a Móra Ferenc Múzeum új tárlata, amit a Múzeumok Éjszakáján nyitottak meg.

A múzeum dísztermében kapott helyet a Benczúr, a festőfejedelem című kiállítás. Az ajtó mellett rögtön egy díszes dokumentumot rejtő tárlat: a festő 1909. október 17. kelt díszpolgári oklevele – ezzel fogadta „egyhangúlag és közlelkesedéssel” tiszteletre méltó polgárai sorába szülővárosa, Nyíregyháza képviselő-testülete

Benczúr Gyulát

. A szegedi Kultúrpalotában őrzött festmények mellé Nyíregyházáról és a Magyar Nemzeti Galériából érkeztek alkotások. A kiállítások látható többek között a Benczúr család tagjainak portréja: a festő önarcképének másolata

Benczúr Idától

, valamint édesapja és édesapja, illetve gyermekei képei. Érdekességként megcsodálható a Benczúr család festett ládája is a 19. század végéről.

Benczúr Gyula Nyíregyházán született 1844. január 28-án. 1860-61-ben a Klimkovics fivérek kassai magániskolájában ismerkedett meg a festészet alapjaival. Nemsokára festőbarátaival, Szinyei Merse Pállal és Salamon Gézával közös műtermet bérelt Münchenben. Karl von Piloty, a korszak legcsodáltabb történelmi festőjének osztályába járt. 1876 és 1883 között a müncheni képzőművészeti akadémia tanára. Ebben az időben II. Lajos király megbízásából készít alkotásokat, a király kastélyai számára dekorációkat. 1878-ban aranyérmet nyer Párizsban a Vajk megkeresztelésével. 1883-ban hazatelepül, és elvállalja az újonnan alapított festészeti mesteriskola igazgatói posztját. Ekkor válik a hazai felső tízezer kedvelt portréfestőjévé, több mint 150 arcképet fest. Számos kitüntetés birtokosa, sok más mellett a „pro Litteris et Artibus” művészeti díj (1887) és az Ehrendiplom der Meisterschaft (Berlin) birtokosa. A szegedi tárlaton szintén megcsodálható Mályvák között című munkájáért Állami nagy aranyéremben részesült (1891). 1910-ben az Ezredéves hódolat című képéért Berlinben Állami aranyérmet kap – a Móra-múzeumban a kép vázlatában gyönyörködhetünk, ahogyan más történelmi témájú képek is helyet kaptak a tárlaton, így a Vajk megkeresztelése című kép vázlata – mellyel állami történelmi festménypályázatot nyert –, a Kun László halála és a Mátyás és Beatrix kép vázlata. Benczúr Gyulát 1904-ben főrendiházi taggá választják. 1920. július 16-án hunyt el dolányi birtokán (később Benczúrfalva). A Móra-múzeum tárlatán erdei tájképeket, valamint Benczúr vallásos témájú alkotásait is megcsodálhatjuk, így például a Mária mennybemenetelét vagy a Patrona Hungariaet. A Múzeumok Éjszakáján tartott tárlatmegnyitón a Fogas Ottó múzeumigazgató mellett beszédet mondó Haág Zalán önkormányzati képviselő, a szegedi közgyűlés Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke úgy fogalmazott, városvezető eleink bölcs elhatározásának köszönhet városunk több Benczúr-képet, köztük az árvíz utáni újjáépítés utókor által is nagyra becsült királyi biztosa, gróf Tisza Lajos vagy épp a generális miniszterelnök, gróf Tisza Kálmán portréját. A Benczúr Gyula iránti rokonszenv a 130 éves szegedi múzeum, Szeged város vezetői és képviselői, és kiváltképp Szeged város közönsége részéről tehát nem új keletű. "Az árvízi újjáépítések megfeszített munkája közepette mindenhol tetten érhető a maradandón túl a szépre és jóra való törekvés. És ez a törekvés túlmutatott a köveken és épületek díszítésein, hiszen a városi tanács neves hazai művészek foglalkoztatásával kívánt ennek az eszménynek megfelelni. Például úgy, hogy híres és értékes festőket bízott meg azzal, hogy az események és szereplőik révén örökítsék meg a kort s ezáltal alkossanak megint nemcsak maradandót, de jót és szépet is" - hangsúlyozta Haág Zalán. A kiállítás egészen december 15-ig látogatható a szegedi Kultúrpalotában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.