Kultúra

Papírjelmezek a szegedi szabadtéri nyitóprodukciójában

Papírjelmezek a szegedi szabadtéri nyitóprodukciójában

2013. június 7., péntek
Papírjelmezek a szegedi szabadtéri nyitóprodukciójában

Papírba öltözteti a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciója, a Leányvásár szereplőit Tihanyi Ildi jelmeztervező: az előadáshoz csaknem ezer négyzetméternyi, különleges papírt használnak fel, amelyre egyedi nyomtatással viszik föl a mintákat.

Fábián Barbara

sajtóreferens tájékoztatása szerint

Tihanyi Ildi Gothár Péter

rendező meseszerű koncepciójához igazította terveit. A kövérek szigetére képzelt darab játékosságának, rajzfilmszerűségének ábrázolására tökéletesen alkalmas a speciális anyag, nem mellesleg a Dóm tér színpadának méreteihez is remekül illik az elnagyoltság. A különleges anyagot Németországban és Franciaországban gyártják, és bár az 1960-as években használták először úttörő divattervezők, az 1980-as években szélesebb körben is elterjedt. Egy japán divattervező haute couture kreációkban alkalmazta, ezzel művészi színvonalra emelve a különleges papírt. Korábban arra azonban nem nagyon volt példa, hogy színházi előadás jelmezei készüljenek belőle. A papír műanyag szállal kevert, ezáltal könnyű vele dolgozni, mosható, festhető és varrható is, sőt UV-védelmet is biztosít. Bőrfestékkel, kézzel is festhető, de mivel Jacobi Viktor operettjéhez csaknem kétszáz kosztümöt kell megalkotni, a ruhákra egyedi nyomtatással kerülnek majd a minták. A jelmezekhez nagyjából ezer négyzetméternyi – a Dóm téri színpad alapterületénél kétszáz négyzetméterrel több - papír szükséges. A papír mint motívum több helyen is visszatér majd a többek közt

Nagy Ervin, Schell Judit

és

Hegedűs D. Géza

főszereplésével július 5-től látható előadás látványvilágában: a parókákat és a díszlet egyes elemeit is ebből az anyagból készítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.