Kultúra

A nótafa Dankó Pistára emlékeztek Szegeden + FOTÓK

A nótafa Dankó Pistára emlékeztek Szegeden + FOTÓK

2013. június 16., vasárnap
A nótafa Dankó Pistára emlékeztek Szegeden + FOTÓK

Nótáival és egykori barátok leszármazottainak visszaemlékezéseivel idézték meg Dankó Pista alakját a Vármúzeumban. A több mint négyszáz dalt jegyző nótaköltő százötvenöt éve született.

„Olyan voltál, mint egy madár. Isten sugallatára daloltál. Igaz magyar költő voltál” – írta

Dankó Pistáról Pósa Lajos

, akinek leszármazottja Rimaszombatból érkezett az emlékestre.

Pósa Judit

elmesélte, Pósa bácsi volt az, aki elsőként felkarolta Dankó Pistát és életpályáját. „Akkoriban az úgynevezett Pósa-asztal tagjai közül többen megkérdezték, vajon méltó-e Dankó arra, hogy odaüljön. Akkor visszaszólt, azon kellene elgondolkozni, hogy vajon az méltó-e, aki ezt kérdezi. Szavai beigazolódtak, hiszen, aki ezt kérdezte, rég nem tudjuk a nevét, de Dankó Pista emléke örökké él” – fogalmazott. Úgy látja, amikor meghalt Dankó, Pósa Lajos lelkének egy része is vele halt, hiszen lelki társak voltak, ezért sem nyugodott addig, míg ki nem járta, hogy szobrot emeljenek a nótaköltő tiszteletére Szegeden. „Akkor ez nagy feladat volt, hiszen annak a gondolatára is visszahőköltek sokan, hogy egy cigánynak akarnak szobrot állítani. Pósa bácsi viszont makacs gömöri paraszt ember volt, nem hagyta magát, s itt áll a Dankó-szobor a Tisza-parton” – tette hozzá Pósa Judit. Az idén szintén jubiláló

Gárdonyi Géza

dédunokája,

Keller Péter

számára nagy élmény volt a régi barát előtt tisztelegni dédapja nevében. Emlékeztetett, hogy a századfordulós Szeged mennyi hírességgel büszkélkedhet, s kiemelte

Telekné Tóth Anna

munkáját is, aki felkarolta, s ápolja Dankó Pista kulturális örökségét. Keller Péter számára ez azt jelenti, hogy valóban létezik a vérségi mellett szellemi leszármazottság is.

Ahogy megírtuk

, az emlékesten számtalan nótával is felidézték Dankó Pistát, köztük,

Gyimesi Kálmán

operaénekes is. „Kétféle zene van, jó és rossz. Dankó Pistáé nagyon jó zene, és operaénekesként támogatnom kell az ő zenéjét” – fogalmazott, hozzátéve, nekünk magyaroknak ezt kell énekelnünk. „Szépen kell énekelni a nótáit, áhítattal, mert ezek a szövegek nagy mélységből fakadnak, az elnyomott, szegény kisembernek lelkének a történetei. Egyik dalában benne van: nyáron vályogot vetek, télen hegedülgetek” – mondott példát az operaénekes a nótaköltő tiszteletére rendezett emlékesten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.