Kultúra

Mendelssohn elevenedett meg a szegedi új zsinagógában + FOTÓK

Mendelssohn elevenedett meg a szegedi új zsinagógában + FOTÓK

2013. május 19., vasárnap
Mendelssohn elevenedett meg a szegedi új zsinagógában + FOTÓK
SZS20130518_szimfonikus_koncert_az_uj_zsinagogaban_007

A Szegedi Szimfonikus Zenekar megtöltötte a szegedi új zsinagóga padsorait. Magyarország második legnagyobb zsidó imaháza idén ünnepli 110. évfordulóját.

A szegedi új zsinagóga jubileumi ünnepségsorozatának szombat esti állomásán

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközösség elnöke köszöntötte a vendégeket. Külön kiemelte, számos olyan érdeklődőt köszönthetnek, akik az országhatáron túlról érkeztek az érfordulós rendezvény idejére. Beszédében kitért a zsinagóga születésének körülményeire. Elmondta, az 1890-es évek végén tervezték, majd ugyan ekkor kezdték meg építését, városi hozzájárulással. A zsidó imaház Magyarország második legnagyobb épülete, de európai viszonylatokban is előkelő helyezést tudhat magáénak, ugyanis a szegedi a kontinens negyedik legnagyobb zsidó temploma. Lednitzky András bízik benne, a szimfonikus zenekar koncertje a 2013-as Őszi Kulturális Fesztivál idejére is a városba csábítja a tömegeket. A zsidó hitközösség elnöke felhívta a vendégek figyelmét vasárnapi, kiemelt rendezvényükre, amikor is

Varnus Xavér

orgonaművész és

Lajkó Félix

hegedűmész ünnepi záró koncertet adnak az új zsinagóga épületében. Előbbi művész is helyet foglalt a közönség soraiban. A Szegedi Szimfonikus Zenekar

Mendelssohn

: IV. „Olasz” szimfóniáját adta elő

Gyüdi Sándor

vezénylésével és

Kosztándi István

hegedűművész közreműködésével.

A jubileumi ünnepségsorozat vasárnapi programja:

2013. május 19. (vasárnap):

9.00 Látogatás a Szegedi Zsidó Temetőben. 11.15 Lőw Immanuel emlékszobájának megnyitója. Köszöntőt mond Schöner Alfréd főrabbi, rektor és Molnár Judit történész, politológus. Megnyitják a szegedi zsinagógáról szóló fotópályázat kiállítást, valamint eredményt hirdetnek a nevezők között. 14.00 Találkozó és tájékoztató a közösség életéről a Szegedi Zsidó Hitközösség dísztermében. 15.00 Varnus Xavér orgonaművész és Lajkó Félix hegedűművész ünnepi záró koncert az új zsinagógában, melyen köszöntőt mond Lednitzky András és Feldmajer Péter.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.