Kultúra

Fodor József festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Nagybányán

Fodor József festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Nagybányán

2013. május 28., kedd
Fodor József festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Nagybányán

Az egyik "legvásárhelyibb" vásárhelyi festőművész, Fodor József alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Nagybányán, a magyar festészet ikonikus helyszínén május utolsó napján.

A Nagybányai Művészeti Múzeumban nyíló tárlat Hódmezővásárhely és a máramarosi település testvérvárosi együttműködése nyomán jöhetett létre - mondta el

Nagy Imre

művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója a kiállítás anyagát bemutató keddi sajtótájékoztatón. A krónikás festőnek is nevezett

Fodor József

1935. december 9-én Hódmezővásárhelyen született. 1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz szakán. A Vásárhelyi Műhely tagjaként rendszeres kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállítása volt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, a kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül vezette a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat. Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a helyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el, 1984-ben megkapta az Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. 2004-ben Mártély, míg 70. születésnapja alkalmából Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává. A nagybányai tárlat anyagát úgy állították össze, hogy a festmények művészeti értékük folytán a magyarul nem feltétlenül beszélő, Hódmezővásárhelyt nem ismerő érdeklődők számára is élményt jelentsenek. A mintegy harminc festmény között a csendéletek mellett a legnagyobb számban tájképek találhatók, több is Mártélyon készült, néhány pedig Hódmezővásárhely jellegzetes alföldi településszerkezetét örökíti meg - közölte a művészettörténész. A kiállítás képeit főként a 2007-ben elhunyt Fodor József hagyatékából és a Tornyai múzeum anyagából válogatták össze, de kölcsönzött képeket a tárlatra az önkormányzat, valamint több magángyűjtő is - tette hozzá Nagy Imre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.