Kultúra

Mellettem elférsz – Grecsó és a Dések az IH-ban + VIDEÓ

Mellettem elférsz – Grecsó és a Dések az IH-ban + VIDEÓ

2013. április 2., kedd
Mellettem elférsz – Grecsó és a Dések az IH-ban + VIDEÓ

Hagyományról, családról, s titkokról egyaránt szól a Mellettem elférsz zenés pódiumest-sorozat, melynek szegedi állomásán Grecsó Krisztián író először egy helyi vonatkozású sztorit osztott meg az érdeklődőkkel. A Dések, apa és fia pedig a színpadon írtak zenét a megelevenedett mesékhez.

Szegedre hazajár

Grecsó Krisztián

, hiszen itt járt egyetemre, ezért kicsit izgult az IH Rendezvényközpontban tartott pódiumestje előtt, hiszen régi ismerősök, barátok is helyet foglaltak a közönség soraiban. „Tavaly a város könyve volt Szegeden a Mellettem elférsz, amiért nagyon hálás vagyok a Somogyi-könyvtáros kollégáknak, akik rengeteg munkát öltek abba, hogy a kötetet a szegedi olvasók megismerjék és megszeressék” – mondta el portálunknak Grecsó Krisztián. A József Attila-díjas író, költő a Vasvári Pálban tanuló diákoknak inkább kriminek titulálta a kötetet, „én-kereső” történetnek tartja a Mellettem elférsz-t, s nem családregénynek. „Egy fiatalember az identitásválságát úgy igyekszik megoldani, feloldani, hogy kutat, próbál rájönni, miért nem tud kijönni önmagával. Később nagyon hasonló történeteket talál a múltban, ők sincsenek egyenesben önmagukkal, s ez különös módon hat rá. Ennek a nyomozásnak a története ez a könyv” – magyarázta Grecsó Krisztián. A pódiumest sorozat minden egyes helyszínen mást és mást nyújt a közönségnek, hiszen az író változtatja, hogy milyen sztorikat mesél el az érdeklődőknek, s milyen részletet olvas fel, míg a zenészek improvizálnak. „Az a tér, amiben a szövegeket elhelyezem, az minden alkalommal változik. Nemcsak a szövegeket cserélem le, hanem elmesélem körülötte a pontokat, például, hogyan jött létre, miért fontos. Így gyakorlatilag ez az est egyfajta színpadi családállítás, ahol egyik oldalról van az apa és fia a szöveg és zene kommunikációjában, nekem pedig vallomásosan” – közölte. Az IH-ban rendezett est első sztorija is Szegedhez kötődött, konkrétan a Bárka nevű kocsmához.

„Itt mindig a szövegből indulunk ki, abszolút az határozza meg, hogy mit fogunk játszani. Sosem tudjuk pontosan, s van, amikor csak az utolsó pillanatban látom meg, hogy a fiam milyen hangszerhez nyúl” – mondta el Dés László zeneszerző. Mivel az író folyamatosan változtatja a felolvasott szövegrészleteket is, ez is mindig új inspirációt nyújt neki és fiának egyaránt, de az állandó szövegeknél sem játsszák mindig ugyanazt. A szövegen kívül a helyszín és a közönség is befolyásolja, hogy milyen zene csendül fel. „Több kedvenc szövegem van, annak idején nagyon megfogott engem ez a regény és nagyon örültem annak, hogy Krisztiánnal tavaly nyáron összefutottunk, és később elkezdtünk közösen dolgozni” – tette hozzá

Dés László

. A különleges hármas együttműködéséről

Dés András

elmondta, nagyon jónak tartja a közös zenéléseket. Hangsúlyozta, nem a trendeket akarják követni a pódiumest-sorozattal, ezen felül mindhármuk számára kihívás ez az est. Az előadásokból befolyó bevétel egy részét Grecsó Krisztián, Dés László, Dés András a Csodalámpa Alapítvány javára ajánlják fel.

Íme, egy részlet a könyvből:

http://www.youtube.com/watch?v=EObXuQ-_SmI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.