Kultúra

Hagyományőrzők emlékeznek az 1941. évi délvidéki bevonulásra Vásárhelyen

Hagyományőrzők emlékeznek az 1941. évi délvidéki bevonulásra Vásárhelyen

2013. április 29., hétfő
Hagyományőrzők emlékeznek az 1941. évi délvidéki bevonulásra Vásárhelyen
delvidekibevonulas

A Délvidék 72 évvel ezelőtti visszacsatolására és a vásárhelyi honvédek visszatérésére emlékezik május 1-jén, szerdán este fél héttől a Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téri I. világháborús emlékműnél, ahol az I. Magyar Királyi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével ismét elhelyezik a honvédek által egykor zsákmányolt határkő mását.

A két világháború közötti revízió beteljesüléseképpen – a Felvidék, Kárpátalja, Észak-Erdély és a Székelyföld visszatértét követően – 1941 áprilisában foglalta vissza honvédségünk az 1918. november elején megszállt, majd a trianoni diktátum által elcsatolt Bácskát, valamint a Drávaszöget, Muraközt és Muramelléket – összefoglaló nevén a Délvidéket. A Magyar Királyság területe 11 ezer négyzetkilométerrel, lakosságának száma 1,1 millió fővel gyarapodott. Az ország 1920-ban megszabott területe a többi visszacsatolt résszel együtt majdnem megkétszereződött; a 172.149 km2 nagyságú állam lakossága 1941 nyarán 14.669.128 fő volt. A hadműveletekben részt vettek a Vásárhelyen állomásozó Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezredének III. zászlóaljának katonái is. Április 13-án befejeződött a Délvidék megszállása és a korabeli újságok megfogalmazása alapján „Vásárhely fiai, meg a többi magyar hős katonák a Magyarország testéből Trianonban levágott darabot visszaszerezték és a régi szent határra tűzték ki a diadalmas magyar zászlót”. A honvédek '41 május elsején tértek vissza állomáshelyükre. A hazatérő katonákat már az algyői hídnál fogadták, s egészen a Kossuth-térig kísérték négy diadalkapu alatt Kopáncs, Kishomok és Vásárhely lakosai. A korabeli leírások szerint annyi virágot még soha nem láttak Vásárhelyen, hiszen bokáig járt az orgonában a város közönsége és a hős fiúk csapatait valósággal virágerdővel árasztotta el. A Szabadkát elfoglaló vásárhelyi katonák elhozták a 22 esztendős trianoni határkövet és elhelyezték a Kossuth téri Hősi emlékmű elé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.