Kultúra

A bibliofil Lechner és a mesélő orákulum a Somogyiban

 A bibliofil Lechner és a mesélő orákulum a Somogyiban

2013. március 6., szerda
 A bibliofil Lechner és a mesélő orákulum a Somogyiban

A Somogyi-könyvtárban aulájában március 7-től A bibliofil Lechner címmel nyílik kamaratárlat, amely válogat a városépítő mérnök 1884-ben a Somogyi-könyvtárnak adományozott értékes könyvgyűjteményéből. Mellette Kasza Magdolna szegedi születésű grafikus két kiállítását is megtekinthetjük a könyvtárban.

Lechner Lajos

építészmérnök, kora egyik legkiválóbb várostervező mérnöke volt. Valamivel több, mint 30 évesen már az Ondava, Tapoly és Felső-Bodrog vizeinek szabályozását irányította. 1870-ben elnyerte Budapest általános rendezési terveinek előkészítésére kiírt nemzetközi pályázat nagydíját. Lechner Lajos munkájának felhasználásával készült el a főváros rendezési terve is. Az 1878. évi párizsi világkiállításon a magyar kiállítási részleg helyettes kormánybiztosa volt. A Szeged város árvíz utáni újjáépítési tervének kidolgozása is Lechner Lajos nevéhez fűződik.

Tisza Lajos

királyi biztostól kapott megbízást a biztosi hivatal műszaki ügyekkel foglalkozó osztályának vezetésére. Személyisége meghatározó volt a város új arculatának kialakításában. Lechner Lajos (1833-1897) széles körű érdeklődését és munkájában végzett céltudatosságát valamint, hogy folyékonyan beszélt minden művelt nemzet nyelvén a korabeli sajtó számos tudósítása kiemeli. A könyvtárnak adományozott, főként idegen nyelvű kötetek, nem csak a 19. század műszaki, mérnöki, matematikai ismereteit tükrözik – nemegyszer Lechner saját kezű bejegyzéseivel, számításaival -, hanem szépirodalmi kiadványokat, útikönyveket is tartalmaz. A kiállítás megemlékezik Lechner Lajos Szeged városáért tett áldásos munkásságáról, rajzokkal, fotókkal illusztrálva azt. Láthatóak lesznek mérnöki munkájának fontosabb eredményei a modern városrendezés és az egészséges építkezés megalapozásában. A bibliofil Lechner című kiállítás 2013. március 7-től 19-ig megtekinthető a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótérben.

Mesélő orákulum és kockákba zárt históriák

A Somogyi-könyvtár szervezésében

Kasza Magdolna

szegedi születésű grafikus két kiállítását is láthatja a nagyérdemű március 7-étől Szegeden.

A Mesél az Orákulum című tárlat a Tarot ihlette képi világba viszi a látogatót. A „civilben” hologram-tervező Kasza Magdolna grafikus munkáiban a fantázia keveredik a mítosszal, és képei egyszerre elvarázsolnak és elgondolkodtatnak. A bibliotéka Internet-terében 2013. április 4-ig láthatóak az álomvilágba repítő képek. A Kockákba zárt históriák az esztendő egészére tervezet képregény-kiállítássorozat nyitánya az Agóra Gyermekkuckóba betérők számára. A kiállítás-sorozatban bemutatott első képregény témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc és 2013. május 3-ig láthatják az érdeklődők. Kasza Magdolna grafikus és

Magyar Sándor

forgatókönyvíró szövegei alapján készített képregények a magyar történelem egy-egy fontosabb időszakát emelik ki ebben a minden korosztály számára könnyen befogadható műfaji formában. A Szegeden bemutatásra szánt történelmi témájú képregények eredetileg az Amerikai Magyar Cserkészszövetség kiadványaiba készültek, hogy az ottani magyar gyerekek számára is bemutassák a magyar történelem egy-egy emlékezetes eseményét vagy személyét. Kasza Magdolna 2012-ben a 4. Szegedi Képregényfesztivál meghívott vendége volt a Nőies vonalak című szekcióprogramban. Képregényes szakmai előzményeiről ezt tudhattuk meg tőle: "Nyertem már több országos versenyen. Részt vettem képregényes témájú többnapos workshopon magyar és belga alkotókkal, ahol összevethettük a két ország tapasztalatait és stílusirányzatait. Pécsett a Kulturális Főváros rendezvénysorozat részeként citylight plakátokon találkozhattak képregényeimmel a járókelők. Több, mint tíz éve folyamatosan rajzolok képregényeket a Glinda című ifjúsági magazinnak. Az eddigi legnagyobb sikeremnek, pedig azt tekintem, hogy honvédelmi témájú képregényemért különdíjat kaptam a Honvédelmi Minisztériumtól." A képregényről, valamint a szövegíró és a rajzoló együttműködéséről így vall: "A képregények előnye, hogy könnyen befogadhatóak, a képek felkeltik a gyerekek figyelmét, miközben tulajdonképpen történelmet tanulnak. Vallom, hogy a képregény nemcsak a gyerekek műfaja, hiszen felnőttként nemcsak készítem a történeteket, hanem alkotótársaim műveit is örömmel olvasom. Alkotás közben a szövegíró és a rajzoló olyan, mint egy lelki ikerpár. Az agyuknak egy rugóra kell járnia ahhoz, hogy a végső termék, a "kép" és a "regény" egységes egésszé alakuljon. A történet megértéséhez mindkét összetevőnek szervesen kell kapcsolódnia." Kasza Magdolna mindkét szegedi kiállításának, a Mesél az Orákulum (Helyszín: Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1-4.) és a Kockákba zárt históriák (Helyszín: Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23) ünnepélyes megnyitója, 2013. március 7-én lesz, amely 16.30-kor a Somogyi-könyvtárban kezdődik, majd 17.30-kor az Agóra Gyermekkuckóban folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.