Kultúra

T-lakás - titkos kommunista találkozási hely a piaristáknál + FOTÓK

T-lakás - titkos kommunista találkozási hely a piaristáknál + FOTÓK

2013. február 22., péntek
T-lakás - titkos kommunista találkozási hely a piaristáknál + FOTÓK

Rendhagyó történelem órával, színi előadással és egy különleges tárlattal emlékeztek meg a piarista gimnáziumban a kommunizmus áldozatairól. Az Emlékpont T-lakást, azaz egy titkos találkozási lakást rendezett be az intézmény aulájában, így hozva még közelebb az 1960-as évek Magyarországát a diáksághoz.

Ahogy megírtuk

, együttműködési megállapodást kötött a piarista gimnázium az Emlékponttal, melynek részeként tárlatokat rendeznek az iskolában és előadásokat is tartanak. Ezen megállapodás részeként titkos belügyi lakást, úgynevezett T-lakást bemutató kiállítás nyílt a gimnáziumban, és rendhagyó történelem órákat tartottak a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja kapcsán pénteken délután. „A Megfigyelt művészet című időszaki tárlat az 1960-as évek eseményeit mutatta be, itt a piarista gimnáziumban is ennek a korszaknak az emblematikus tárgyait láthatják az érdeklődők. Sikerült szereznünk a 60-as évekből való borospalackot, Népszabadságot és bútorokat, s ezeknek egy részét hoztuk el” – tájékoztatott

Vincze Gábor

. A hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze portálunknak elmondta, ezek a titkos találkozási lakások magántulajdonban voltak, általában nyugdíjas katonatisztek vagy épp megbízható munkásőrök ajánlották fel a lakásukat az állambiztonság számára rendszeresen bizonyos ideig. A T-lakásokat a BM. III/III. csoportfőnökség azzal a céllal hozta létre, hogy ott a tartótisztek nyugodt körülmények közepette számoltathassák be ügynökeiket. „Erkölcsileg elítélhető egy T-lakás tulajdonos, hiszen önként jelentkezett, nem zsarolták meg, mint az ügynökök többségét, és pénzt is kapott azért, hogy hetente néhány órára használják a lakását” – magyarázta a történész. Vincze Gábor tapasztalatai szerint a mai diákok többsége el sem tudja képzelni, hogy ilyen létezett, maximum kémfilmekben láthattak hasonlót. „Egy ellenséges állammal szembeni kémelhárítás szinte minden országban van, létezett már a középkorban és a 19. században is, viszont az, hogy a saját állampolgáraival szembeni hírszerzés és elhárítás működjön, az általában a totalitárius rendszereknek a sajátossága. Ezen a rendszerek további jellemzője, hogy paranoiásak, ott is ügynököt keresnek, ahol nincs” – jegyezte meg Vincze Gábor.

Mészáros Tamás

történész a tárlat megnyitóján elmondta, Hódmezővásárhelyről ismertek a palota, rózsa és tiszavirág fedőnevű T-lakások, ilyenek azonban Szegeden is biztosan voltak. „Több száz ilyen T-lakás segítségével tartották kontroll alatt a magyar társadalmat. Senki tudhatta, hogy a másik besúgó-e. El lehet képzelni a bizalmatlanság szörnyű légkörét, ami megölt mindenféle kezdeményezést, hogy emberi életet lehessen élni” – fogalmazott a történész. A kiállított tablókon jelentésekből olvashatnak részleteket az érdeklődők, melyek jelzik, hogy mi mindenre terjedt ki a kommunista elhárítás figyelme. A T-lakást is bemutató tárlat március 16-áig tekinthető meg a Dugonics András Piarista Gimnázium aulájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.