Kultúra

A könyvtáros szakma emblematikus alakjára emlékeznek

A könyvtáros szakma emblematikus alakjára emlékeznek

2013. február 27., szerda
A könyvtáros szakma emblematikus alakjára emlékeznek

A Somogyi-könyvtár február 28-án nyíló emlék-kiállításával a magyar könyvtárügy kiemelkedő egyénisége, a 125 évvel ezelőtt született Fitz József előtt tiszteleg.

Fitz József

(1888 – 1964) könyvtáros, nyomdászattörténész, az irodalomtudományok kandidátusa, tanulmányait a budapesti, müncheni, párizsi, lausanne-i egyetemeken végezte. Bölcsészdoktori oklevelet szerzett. A húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

Könyv-, könyvtár- és nyomdászat-történeti munkássága mellett novellákat is írt. Ismertebb művei: Hess András, a budai ősnyomdász (Bp. 1932), A könyv és a könyvtárak története (Bp. 1951), A magyar könyv története 1711-ig (Bp. 1959). Fitz Józsefről nevezték el a Művelődési Minisztérium és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által 1988-ban alapított díjat, amelyet a könyvtárosok szavazatai alapján ítélnek oda a könyvtárakban legnagyobb sikert aratott, legértékesebbnek, legszebbnek tartott műveknek. A díj alapítása óta mintegy száz kötet érdemelte ki az elismerést. A 2012-es Fitz József-könyvdíjat három alkotás nyerte el.

Deáky Zita

"Jó kis fiúk és leánykák": A kisgyermekkor történeti néprajza Magyarországon,

Kengyel Miklós

Perkultúra: a bíróságok világa, valamint a

Kárpáti János

által szerkesztett Képes magyar zenetörténet című kötet részesült a megtiszteltetésben. Az emléktárlat február 28-tól április 10-ig a Somogyi-könyvtár aulájában megtekinthető és Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.