Kultúra

A csodák természetfotósa a Móra-múzeumban + FOTÓK

A csodák természetfotósa a Móra-múzeumban + FOTÓK

2013. február 1., péntek
A csodák természetfotósa a Móra-múzeumban + FOTÓK

Egy gólya maga a csoda, ahogy egy gólyacsalád is - de az mekkora csoda, ha öt kicsi gólyát nevelnek fel! - vallja Asztalos Tibor természetfotós, akinek pénteken délután nyitották meg A természet rejtett csodái című tárlatát a Móra Ferenc Múzeumban.

"Nagyon megható volt látni öt gólyafiókát felnevelkedni. Úgy gondoltam, jelen kell lennem, míg ki nem repülnek" - mondta el a megnyitón egyik képéről

Asztalos Tibor

. Néhány csodát látott, de vajon mennyit mulasztott el? - tette fel magának a kérdést bemutatkozó írásában. A felsőszentiváni születésű fizikus 1968 óta él Szegeden, jelenleg Domaszéken. Aktív túrázó, gyalogosan és kerékpárosan is szereti járni a természetet, nappal és éjjel egyaránt. A természetjárás mellett amatőr csillagászattal is foglalkozik. Utóbbi révén keresztül-kasul járja a megyét: mint elmondta, a csillagászati események mutatják meg, éppen hol kell "lesben állnia". Ötven éve fotózik, a mostani az első tárlata, melyre az elmúlt három év terméséből válogattak képeket. Mi elevenedik meg a fotókon? Seregélyek és futó őzek, bíbic, szürkegém, kis kócsag, gyurgyalag vagy mocsári teknős éppúgy látható, mint tájképek: a "vadvízben" tükröződő tanya vagy napnyugta. A képek jobbára az Újszegedtől Mórahalomig terjedő vidékről származnak.

A madár bizalma

Az ilyen képek fotózásához hit kell és szeretet - és persze a madárnak is meg kell bíznia a fotósban, hogy elég közel jöjjön hozzá - mondta a tárlatot megnyitó Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Kiemelte: reméli, minél többen látják majd a képeket, különösen a gyerekek, hiszen őket a természet szeretetére lehet nevelni az ilyen fotókkal. Az igazgató arra is emlékeztetett, a mai fiatalok jelentik a jövőt, ők lesznek a holnap döntéshozói és természetformálói.

Elindulni és nézni

És még mi kell hozzá, hogy ilyen alkotások szülessenek? - tette fel a kérdést egy fiatal érdeklődő. "Egy fényképezőgép és egy bicikli" - válaszolta a természetfotós. Majd el kell indulni, ki a szabadba, és nézni... És persze kell még nyitott szem, érdeklődés, meg rengeteg idő. Ha mindez megvan, akkor már csak be kell vetnünk magunkat a nádasba. Néha egész sajátos módszerekhez folyamodik a kitartó fotós. Egyszer például egy autóra szerelt hangfallal rigóhangot vitt ki a terepre, így bosszantott fel egy nádirigót, hogy az megmutassa magát. Asztalos Tibor azt is elmondta, a technika igenis lényeges elem a fotózásnál, hiszen míg a "filmes" időszakban kétszer is meggondolta az ember, mikor kattintson, most - a digitális gépekkel - "lövünk, mint a cowboyok". A kiállítást madárcsiripelés teszi még hangulatosabbá. Asztalos Tibor köszönetet mondott Gaskó Béla biológus, általános múzeumigazgató-helyettes munkájáért, mint mondta, az ő segítsége nélkül ez a tárlat nem jöhetett volna létre. A kiállítás március 3-ig látható a Kultúrpalotában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.