Kultúra

Tévhitek és élet közeli történetek a II. világháborúról az Emlékpontban

Tévhitek és élet közeli történetek a II. világháborúról az Emlékpontban

2013. január 14., hétfő
Tévhitek és élet közeli történetek a II. világháborúról az Emlékpontban

Az év első történelmi szabadegyetemén január 16-án, szerdán délután 5 órától az Emlékpontban Pihurik Judit egyetemi adjunktus előadása a hetven évvel ezelőtti doni katasztrófa évfordulójához kapcsolódik.

A Szegedi Tudományegyetem történésze előadásában életközelibb, árnyaltabb képet kíván bemutatni Magyarország második világháborús szerepvállalásáról, kiemelve azon témákat, melyekkel kapcsolatban máig számos tévhit él. Az SZE-EM 2013. évi nyitóelőadásán szó esik majd a hadbalépés körülményeiről,

Horthy Miklós

kormányzóról, a magyar megszállók ukrajnai szerepéről, az 1942-es doni harcokról és a második magyar hadsereg 1943 januári összeomlásáról, a szövetségesekkel való tárgyalási kísérletekről, a magyar-német viszonyról és az ország német megszállásáról, a zsidó lakosság deportálásának előzményeiről és következményeiről, valamint a szovjet megszállásról és a hadifogságról is. Igazodva az aktualitáshoz – 70 éve történt a doni összeomlás – az előadás legrészletesebben a magyar királyi második honvéd hadsereg történetére fog kitérni. A téma feldolgozásához forrásként főként a kortársak naplói és visszaemlékezései szolgálnak, melyeket ugyan szubjektív kútfőként tartunk számon, ám élményszerűségük és személyességük alapján – kellő forráskritika alkalmazásával – fontos dokumentumoknak tekinthetők. A rájuk való hivatkozás azért is indokolt, mert igen népszerűek, de sokan tévesen úgy gondolják, ezek a történtek egyedüli hiteles leírásai. Ám senki nem ugyanazt éli át ugyanazon események alatt, mindenki másképpen örökíti meg élményeit, tapasztalatait. A személyes érintettség befolyásolja az élmények befogadását és az emlékezést is.

Pihurik Judit

egyetemi adjunktus (SZTE-BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) ezért fontosnak tartja, hogy az olvasó tisztában legyen azzal: az egyéni elbeszélések a közös történet részei, együtt alkotják a „történelmet” – de nem az „egyetlen igaz” verziót tartalmazzák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.