Kultúra

Egyetemi sajtótükör és ifjúságtörténeti kiállítás nyílik

Egyetemi sajtótükör és ifjúságtörténeti kiállítás nyílik

2012. november 3., szombat
Egyetemi sajtótükör és ifjúságtörténeti kiállítás nyílik

Az egyetemi sajtó születése – válogatás a szegedi diáklapokból. A Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) - mozaikok, képek, cikkek az 1940 decemberében alakult ifjúsági szervezetről. E két kiállításnak a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épületében november 5-én, 18 órakor kezdődő megnyitóján mutatják be az Egyetemi ifjúsági egyesületek Szegeden 1919-1944 című kötetet is.

Két részből álló tárlat villantja föl a szegedi egyetem ifjúsági szervezeteinek és a hozzájuk kötődő újságoknak a történetét az SZTE 17. Őszi Kulturális Fesztiválja és a Szent-Györgyi-emlékév programjaként. Kilencven éve jelent meg az első szegedi egyetemi újság, a tavaszi félévben pedig hatvanéves jubileumát ünnepli a Szegedi Egyetem / Szegedi Egyetem Magazin című lap. A kettős évforduló alkalmából az universitashoz kötődő egyetemi lapokból nyújt válogatást az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár egyetemi gyűjteményére támaszkodó „sajtótükör”. Minden lap érdekesség, hiszen a hallgatói kezdeményezésre létrejött, egyetemi ifjúsági egyesületek gondozásában jelentkező újságok többnyire igen rövid életűek voltak, többségük ugyanis egy-egy egyetemi évfolyamhoz kötődött, illetve forráshiánnyal küszködött.

Ráczné Mojzes Katalin,

az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár egyetemi gyűjtemény vezetője és

Kámán-Gausz Ildikó

, e gyűjtemény főkönyvtárosa rendezte a sajtótörténeti tárlatot. A

Szent-Györgyi Albert

ösztönzésére megalakuló első egységes diákszervezetet, a Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) történetét mutatja be az SZTE Szaklevéltár vezetője,

Vajda Tamás

által rendezett kiállítás. A SZTE Rektori Hivatal Dugonics tér 13. számú épülete átriumaiban rendezett két tárlatot november 5-én (hétfőn) 18 órakor

Homoki-Nagy Mária

oktatási rektorhelyettes ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállítások megnyitóján mutatja be

Jancsák Csaba

ifjúságszociológus a november 5-én megjelenő, az SZTE Szaklevéltár munkatársai,

Kiss Róbert Károly

és

Vajda Tamás

által szerkesztett 676 oldalas kötetet, amelynek a címe: Egyetemi ifjúsági egyesületek Szegeden 1919 és 1944 között. A kiállítási térben november 6-án (kedden) és november 13-án (kedden) 18 órától művelődéstörténeti beszélgetésre várják az érdeklődőket. A tárlatok november 15-ig, hétköznapokon 8-20 óra között tekinthetők meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.