Eiffel is Szegeden tanulta a halászléfőzést, majd meg kellett állapítania, szajnai halakból nem lehet tiszai halászlét készíteni. A Somogyi-könyvtár idén is kamara-kiállítással és kvízjátékkal kapcsolódik a XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szegedi programsorozatához.
A könyvtár dokumentumaiból és a fesztivál főszervezője,
Frank Sándor
Venesz-díjas mesterszakács magángyűjteményéből összeállított tárlat szeptember 1-jéig megtekinthető a könyvtár első emeletén. Az első két tárlóban a Somogyi-könyvtár - főként helyismereti gyűjteményének - dokumentumai láthatók. Itt többek között fotók és képeslapok sorakoznak a valamikori halpiacról és halászcsárdákról, valamint a Tolnai Világlapja 1932. június 29-i szegedi emlékszáma, amelyben
Balassa József
A halászlé című írásából megtudhatjuk, kik kedvelték a szegedi halászlét.
Ferenc József
1883 októberében, az árvíz után újjáépült Szegeden tett látogatásakor Újszegeden egy, a tiszteletére rendezett halászünnepélyt rendeztek.
Munkácsy Mihály
is igen kedvelte a szegedi halászlét, és a Tisza-parti városban tanult halászlét főzni a francia
Gustave Eiffel
is (az Eiffel-torony és a régi szegedi közúti híd tervezője). A cikk arról is beszámol, az építőmérnök otthon, szajnai halakból már nem tudott olyan ízletes ételt készíteni, mint a szegedi, merthogy igazi halászlét csakis tiszai halból lehet főzni - magyarázta portálunknak a kiállítást összeállító
Somogyi Szilvia
könyvtáros. A halászathoz, halételekhez kötődő hagyományokat örökíti meg a szegedi halászlét reklámozó levelezőlap 1934-ből,
Buday György
grafikájával és a Szeged Szabad Királyi Város Idegenforgalmi Hivatalának kiadványa 1936-ból, amely turisztikai látványosságként említi a halászversenyeket is. A tárlók alatt találunk egy Szeredai-féle „paprikás” asztali naptárat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.