Kultúra

Munkácsy Golgotája Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

Munkácsy Golgotája Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

2012. június 6., szerda
Munkácsy Golgotája Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

Egyenesen Bécsből érkeztek Munkácsy Mihály alkotásai Szegedre, többek között a Golgota és az Ásító inas. Ez utóbbit ki is csomagolták. A Móra Ferenc Múzeumban nyíló tárlat biztosítási értéke több mint hétmilliárd forint, s csak a Golgota két és fél milliárdot ér.

A Múzeumok Éjszakáján, június 23-án

Munkácsy Mihály

negyvenegy alkotásából nyílik nagyszabású tárlat, ezek közül érkezett meg Szegedre szerdán 33 mű, melyek

Pákh Imre

gyűjteményéből származnak. Az alkotások biztosítási értéke 6 és 7 milliárd forint közé tehető. A kiállításra további öt festményt kölcsönöz a Magyar Nemzeti Galéria, s természetesen a szegedi múzeum gyűjteményében megtalálható Munkácsy-művek, így a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Tálcás lány is megcsodálható lesz a kultúrpalotában. Békéscsabáról fotódokumentumok érkeznek a tárlatra, melyeket a múzeum folyosóján tekinthetnek majd meg az érdeklődők.

Fogas Ottó

múzeumigazgató arról tájékoztatott, néhány évvel ezelőtt rendeztek már Munkácsy-kiállítást, de a Múzeumok Éjszakáján nyíló sokkal több alkotást vonultat fel.

„A Bécsből érkezett Pákh-gyűjtemény olyan festményeket is tartalmaz, melyeket még nem láthatott a magyar közönség. Ilyen az Olvasó nő, a Hímző nő, a Krisztus Pilátus előtt című képhez készített vázlat, illetve az Ordító suhanc című kép vázlata” – tájékoztatott a kiállítás kurátora. Bakó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa hozzátette, a festményeket maximum 20 fokon lehet tárolni, illetve a páratartalom és a megvilágítás fényereje is meghatározott. „Amikor az ember belép az egykor Tömörkény István és Móra Ferenc által igazgatott múzeumba, elrendezi a ruhatárát és vesz egy mély levegőt, s büszkén kihúzza magát. Ezek a falak csodákat láttak az elmúlt évtizedekben, maximálisan megfelelő ez a környezet Munkácsy életművét felvillantani” – fogalmazott Rákay Philip. A Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnökét a Móra-múzeum gyűjteményében szereplő Honfoglalás című alkotás színvázlata lenyűgözte, most látta először, szerinte szinte vetekszik az elkészült művel. „Meg vagyok döbbenve, hogy mennyire gyönyörű ez a színvázlat, s helyenként talán még élénkebb és különlegesebb, mint a kész kép. Ha választanom kell, akkor most nekem ez a kép a szívem csücske” – tette hozzá Rákay Philip. A harminchárom mű rendőri felvezetéssel érkezett Szegedre. Munkácsy 1844-ben festett, 460-szor 712 centiméteres Golgota című alkotását speciális fóliába csomagolva szállították. A Krisztus-trilógia része, melynek vázlat 1881-ben készült. A Golgota egyik érdekessége, hogy a keresztre feszített Krisztus alakját önmagáról mintázta Munkácsy Mihály. Tekintse meg a képek érkezésekor készült videónkat is! http://www.youtube.com/watch?v=dnu-nLK4LnA&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.