Kultúra

Levéltárosok vándorgyűlése – középpontban az e-közigazgatás + FOTÓK

Levéltárosok vándorgyűlése – középpontban az e-közigazgatás + FOTÓK

2012. június 18., hétfő
Levéltárosok vándorgyűlése – középpontban az e-közigazgatás + FOTÓK

Az október elsején megalakuló Magyar Nemzeti Levéltárhoz szervezetileg kapcsolódó megyei levéltárak megőrzik autonómiájukat – jelentette ki Mikó Zsuzsanna főigazgató a levéltárosok vándorgyűlésén az IH Rendezvényközpontban.

Az idei, háromnapos vándorgyűlés központi témája a megyei levéltárakat is érintő szervezeti átalakítás mellett az elektronikus közigazgatás. A Magyar Nemzeti Levéltár létrehozásával kapcsolatban a Magyar Országos Levéltár főigazgatója portálunknak elmondta, jelenleg a fenntartó minisztériummal tárgyalnak, illetve áttekintik a megyei levéltárak lehetőségeit, költségvetését és adottságait. Ezek ismeretében alakítják majd ki azt a szervezeti rendet, amiben az október elsején megalakuló Magyar Nemzeti Levéltár működni fog. „Nem szeretnénk mindent központosítani, a fő cél az, hogy amit lehet, a megyei levéltárak továbbra is maguk intézzék” – közölte a főigazgató.

Mikó Zsuzsanna

hozzátette, bizonyos szakmai feladatok egységes irányítás mellett hatékonyabban elvégezhetők, ám a megyei levéltárak helyi kapcsolatrendszerét, a közélethez, intézményekhez fűződő viszonyát szeretnék megőrizni. Az Elektronikus Levéltár Konzorciummal kapcsolatban elmondta, szemléletváltásra is szükség van, hiszen az informatikusoknak megoldást kell arra találniuk, hogy évszázadokig megőrizzék az elektronikus iratokat. Az elektronikus levéltár létrehozása egy pályázat révén 2009-ben indult, mely során a levéltári és az informatikai tudást kell vegyíteni. A konzorcium tagja a Magyar Országos Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., és 2013. március 31-ére kell létrehozniuk azt a rendszert, ami napi szinten tud elektronikus iratokat fogadni, illetve archiválni hosszú időre. „A Magyar Országos Levéltárban már több mint százezer Mohács előtti oklevél digitalizált formában hozzáférhető, illetve fontos célnak tekintjük, hogy az 1945. utáni időszaknak az iratait bárki számára hozzáférhetővé együk az interneten. Az általunk őrzött hanganyagok digitalizálásai s fontos előttünk álló feladat” – jegyezte meg. Jelenleg hozzávetőleg 82 kilométernyi iratot őriznek a Magyar Országos Levéltárban, míg a megyei levéltárak körülbelül ugyanennyit. A Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke,

Tyekvicska Árpád

komoly szakmai kihívásnak nevezte az e-levéltár, illetve az e-közigazgatás rájuk vonatkozó feladatait. „2005. óta a magyar levéltári rendszer nagy veszteségeket szenvedett el, akárcsak a múzeumok vagy a könyvtárak. Nagyon fontos, ha létrejön a Magyar Nemzeti Levéltár, akkor az új szervezet működéséhez központi források bevonására van szükség. Tudni kell, hogy a megyei levéltárak jó része olyan költségvetéssel rendelkezik, ami nem fog kitartani az év végéig” – hangsúlyozta Tyekvicska Árpád.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.