Kultúra

Kegyetlen állásinterjú a szegedi városházán + FOTÓK

Kegyetlen állásinterjú a szegedi városházán + FOTÓK

2012. június 15., péntek
Kegyetlen állásinterjú a szegedi városházán + FOTÓK

Egy különös, bizarr fordulatokat vett állásinterjú történetét meséli el a Grönholm-módszer: szereplői hús-vér emberek egy sokaknak ismerős, groteszk szituációban. A városháza udvarán izgulhatunk együtt a szereplőkkel június 29-én és 30-án.

Spanyol kortárs szerző,

Jordi Galcerán

megtörtént esemény kapcsán írta meg fordulatos és szellemes színdarabját, A Grönholm-módszert. A helyszín egy multinacionális cég irodája, ahova négy pályázó – három férfi és egy nő – érkezik felvételi beszélgetésre, hogy kiderüljön, közülük ki lehet majd a cég kereskedelmi igazgatója. A korábbi szűrőkön már átjutottak – ez lesz az utolsó megmérettetés. Egymás számára tehát potenciális ellenfelek. A jelentkezőknek azonban a hagyományos interjú helyett meglehetősen szokatlan feladatokat kell megoldaniuk, melyek egyre bizarrabb és feszültebb helyzeteket teremtenek. A feladatok során felszínre kerülnek titkaik, feltárulnak rejtett tulajdonságaik. Vajon meddig képesek elmenni ebben a harcban? Vannak-e tabuk, morális határok, ha céljukat el akarják érni? Vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát?

Maszkok nélkül

Borovics Tamás, a színdarab egyik szereplője szerint az előadás egyik különlegessége, hogy nagyon mai - az egyáltalán nem hétköznapinak tűnő események sokaknak lehet ismerős, akik napról napra megalkuvásokkal élik le az életüket azért, hogy megfeleljenek a munkahelyükön és önmaguknak is. "Négy, menedzsertípusú ember érkezik az állásinterjúra, akik egyre különösebb feladatokat kell, hogy végrehajtsanak. A másfél órás előadás alatt elárulják egymást, saját értékeiket és önmagukat is. Ez a gyomorforgató valóságot mutatja be arról, amikor az ember ledobja a hétköznapi életben használt álarcot, és megmutatja, ki is valójában" - mutatja be a darabot a színész. (Fotóink az IH Rendezvényközpontban jelenleg is zajló próbákon készültek.) „A Grönholm-módszer ötletének alapja megtörtént esemény. Néhány éve egy madridi kukában megtalálták egy szupermarketlánc személyzeti osztályán dolgozó alkalmazott feljegyzéseit azokról a nőkről, akik pénztárosi állásra jelentkeztek. A feljegyzésekben hemzsegtek a hímsoviniszta, idegengyűlölő, durva jellemzések („kövér, bögyös”, „dagadt, külföldi”, „sötét bőrű, azt sem tudja, hogyan kell kezet fogni”, „sípoló hangú, tiszta idióta” stb.). Ez az alkalmazott, annak tudatában, hogy rá osztották a kiválasztás szent misszióját, felhatalmazva érezte magát, hogy ilyen önkényesen nyilatkozzon olyan emberekről, akiket egyáltalán nem ismert. Elképzeltem ezeket a szerencsétlen nőket, ahogy igyekeznek jó benyomást kelteni a cég előtt, és próbálnak a vélt elvárásoknak megfelelően viselkedni, készen akár kisebb megaláztatásokra is, csak hogy megszerezzék a munkát, amire szükségük van” – írja a szerző. A színdarabot a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. által szervezett Nyári Kavalkád egyik műsoraként tekinthetjük meg a városháza udvarán június 29-én és 30-án (rossz idő esetén július elsején) este fél kilenctől. Szereposztás: Ferran: Borovics Tamás Enric: Gömöri Krisztián Mercé: Borsos Beáta Carlos:Rédei Roland Fordította: Bakucz Dóra Rendező: Barnák László Belépő: elővételben 2200 Ft, az előadás napján 2500 Ft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.