Kultúra

Nagyon rövid filmek Szegeden és világszerte

Nagyon rövid filmek Szegeden és világszerte

2012. május 9., szerda
Nagyon rövid filmek Szegeden és világszerte

Mi történik ugyanabban az időben Nagyenyeden, Montevideóban, Temesvárott, Tunéziában és most már Szegeden is? A Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja - Festival des Très Courts.

A fesztivál ötlete 1999-ben született Párizsban, szándéka pedig a 3 percnél rövidebb kisfilmek népszerűsítése és a világ különböző tájain élő közönség egyesítése ugyanabban az időszakban egy azonos összeállítású nemzetközi vetítési program révén. Az összes filmnek egy szabályt kell betartania: nem lehet 3 percnél hosszabb. Részben befutott rendezők, részben felfedezésre váró tehetségek alkotásai teszik ki az olykor meghökkentő megoldásokat alkalmazó kisfilmekből álló válogatást. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Très Courts újító erejű, világszínvonalú eseménnyé nője ki magát, amely alkalmat ad a fiatal pályakezdők bemutatkozására és a kultúrák találkozására Párizstól Szingapúrig, Kolozsvártól Rióig, Tel Avivtól Ramallahig. Minden műfaj elfogadott: fikció, animáció, dokumentumfilm, kísérleti film, ötlet- és képzeletknocentrátum, bármi jöhet. Rendkívül széles körben elterjedt, mivel számos hordozón megtalálja a helyét: mobiltelefonon és széles vásznon, televízió és internet által egyaránt terjeszthető. Május 10. és 13. között a Bistorant nevű szegedi étterem/kávézóban vetített filmekkel nálunk is kezdetét veszi a 14. Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja. Ezúttal párhuzamosan 15 ország 80 városában zajlik az esemény május 3. és 13. között. Összesen 47 kisfilm versenyez a programban. A háromnapos rendezvény alatt minden város saját igényeinek megfelelően egészítheti ki a műsort egyéb vetítésekkel, saját válogatásokkal, amelyekkel a helyi művészeket támogatják. A nézők a filmek megtekintése után szavazhatnak kedvencükre, így dől el, mely alkotás lesz a győztes. Május 10-én, csütörtökön, a nyitóesten 20 órától éjfélig a nemzetközi versenyben induló filmek válogatásával kezdődik a program. Május 11-én, pénteken és 12-én, szombaton – versenyen kívül – a „Női szólam” és a „Változó világ” válogatásokat, május 13, vasárnap pedig a „Családi kisfilmeket” is megnézhetjük. Ezen a napon zárul a szavazás a nemzetközi versenymezőny filmjeire. A fesztivál első három napján (jó idő esetén) a Bistorant udvarán – tehát szabadtéren – zárónapon az étteremben – azaz bent – lesznek a vetítések. Szegeden kívül Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon és Pécsett pörögnek a filmek. A fesztivál honlapja szerint az idén a magyar települések mellett svájci, szerb, szlovák, szingapúri, román, holland, moldovai, libanoni, spanyol, brazil, kínai, belga, marokkói és palesztin városokban tartanak vetítéseket. A fesztivál az idén is a nőt helyezi a figyelem középpontjába. Montpellier javaslatára a város és Languedoc-Roussillon tartomány nőjogi és esélyegyenlőségi küldöttsége támogatásával a nők rendelkezésére áll egy különálló, izgalmas és érzelemdús versenyprogram, ahol az általuk készített, illetve róluk szóló filmek mérkőznek meg immár harmadik éve. A fesztivál világszerte bárhol megszervezhető, ilyképpen is lehetőséget teremt új kulturális kapcsolatok kialakulására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.