Kultúra

Lennon karikatúra-versenyt indított a szegedi REÖK

Lennon karikatúra-versenyt indított a szegedi REÖK

2012. március 13., kedd
Lennon karikatúra-versenyt indított a szegedi REÖK

Hogyan látod John Lennont? címmel bárki elkészítheti saját művészi alkotását a beatzenészről azon a karikatúraversenyen, melyet a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) hirdetett meg a Beatles legendás alakjának májusig látható kiállításához kapcsolódóan - tájékoztatta Fábián Barbara sajtóreferense kedden az MTI-t.

Hóbortos litográfiákat, karikatúraszerű rajzokat láthat a közönség a szegedi Reök-palota The Art of John Lennon című kiállításán, amely elsősorban a pacifista zenész képzőművészeti munkáit mutatja be. A tárlathoz kapcsolódva a kiállítóház versenyt hirdetett: a REÖK Facebook oldalának követői egy alkalmazás és az egerük segítségével rajzolhatják meg saját művészi alkotásaikat

John Lennonról

. A beküldött rajzokból virtuális kiállítást is rendez a központ, a legjobb művek pedig ténylegesen egy kiállítótérbe kerülnek a legendás polihisztor alkotásaival. Az a három karikatúra, amely a legtöbb lájkot gyűjti össze a kiállítás végéig, május 6-ig, értékes nyereményeket ér: az első helyezett páros bérletet kap a Szegedi Szabadtéri Játékok öt nyári produkciójára, a második helyezett páros belépőt a Mária című musicalre, a harmadik pedig szintén páros belépőt a Hegyen-völgyön lakodalom című táncműre. A legendás énekes, zeneszerző, költő, filozófus, pacifista John Lennon grafikáiból és a művészhez kötődő relikviákból január végétől látható kiállítás a szegedi Reök-palotában. A tárlat mintegy három tucat alkotás segítségével mutatja be Lennon talán kevésbé ismert képzőművészeti tehetségét. A német Beatles-rajongó, Michael-Andreas Wahle gyűjteményéből származó rajzai, grafikái, litográfiái hóbortosak, mégis átitatja őket egyfajta költőiség. A könnyed, sziporkázó művek biztos rajztudásról, ugyanakkor szatirikus látásmódról tanúskodnak. Későbbi, az 1960-as, 70-es évekből származó színes litográfiáin már megjelennek azok a társadalmi kérdések - a háború és béke vagy a szabad szerelem dilemmája -, melyekkel Lennon zenéjében is foglalkozott. A kiállítás egyik különlegessége egy kisplasztika, melyet önarcképként készített alumíniumból és fából 1971-ben John Lennon. A tragikus sorsú beatzenész alkotásai mellett relikviákat is láthat a közönség. A kiállítótermekbe került többek között egy ikonikus Lennon-szemüveg, több platinalemez, fotó és plakát, valamint két, Andy Warhol által készített litográfia is, amely a két művész "találkozását" örökíti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.