Kultúra

Francisco Goya teljes életműve az interneten

Francisco Goya teljes életműve az interneten

2011. július 2., szombat
Francisco Goya teljes életműve az interneten

Francisco Goya spanyol festőművész teljes életműve - beleértve vallási, mitológiai és történelmi témájú alkotásait és portréit - felkerül a világhálóra, a projekt első részét már be is mutatták.

A Goya Alapítvány zaragozai székhelyén ismertette a több száz alkotást tartalmazó internetes képkatalógust, amely többek közt azzal a céllal készült, hogy segítse a művész munkásságának tanulmányozását. A Goya-leltár összeállítása 2009-ben kezdődött, csütörtökön a képeket és a kiegészítő információkat tartalmazó adatbázis első felét mutatták be. A katalógus új ismeretekkel és felfedezésekkel szolgál a spanyolok világhírű festőjéről, az alapítvány honlapján bárki hozzáférhet ezekhez. Az érdeklődők több féle szempont, egyebek közt évszámok, címek, kiállítási helyek és kulcsszavak alapján kereshetnek az adatbázisban, a keresőmotor kiadja a kívánt képet, amelyről mindent meg lehet tudni. Az alkotások történetén túl műelemzéssel is szolgálnak, meg lehet tudni, mikor és hol szerepelt kiállításon a keresett mű. A projekt következő fázisában

Goya

falfestményei és metszetei, végül pedig rajzai és kéziratai kerülnek a felhasználók elé - tudatta az alapítvány. A katalógusban helyet kap egy olyan alkalmazás is, amely segítségével az érdeklődők térkép segítségével megtudhatják, hol őrzik a festő műveit. A Goya en el mundo (Goya a világban) a közgyűjteményekben lévő alkotásokat veszi számba. Az óriási léptékű dokumentáció összeállításához a Goya Alapítvány mintegy háromszáz intézettel, múzeummal és más szervezettel fogott össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.