Kultúra

Chaplin és a kölyök – nyomorban és napsütésben

Chaplin és a kölyök – nyomorban és napsütésben

2011. február 11., péntek
Chaplin és a kölyök – nyomorban és napsütésben
A csavargó talál magának egy utcára kitett gyermeket, akit felnevel. Arról szól a történet, hogy miként tudjuk egymás életét még szebbé és boldogabbá tenni - így nyilatkozott a csütörtök délután rendezett közönségtalálkozón Pozsgai Zsolt író-rendező A kölyök című musicaljéről, amelyet február 18-án mutatnak be a Kisszínházban. A Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár közös szervezésében, a bibliotéka első emeletei folyóirat-olvasójában lezajlott közönségtalálkozón Pozsgai Zsolt író, forgatókönyvíró, rendező, a Komédium Színház művészeti vezetője mellett a Chaplin és a csavargó szerepét játszó Gömöri Krisztiánt és a Jacky figuráját megformáló két gyermekszereplőt, Bindics Botondot és Szegfű Andrást is köszönthették. A kölyök című musical egy családi felnőtt darab, amelyet 1992-ben mutattak be először a budapesti Arizóna Színházban - a mai Tháliában -, Mikó István főszereplésével. Közel tíz előadáson van túl a produkció, amely már itthon és külföldön is sikerrel mérette meg magát.

Édes-bús történet

"Mikó István annak idején olyan darabot szeretett volna íratni, amelyben egy gyermekszereplővel játszik, de felnőtt közönségnek szól. Kiderült, hogy Chaplin A kölyök című némafilmje alkalmas arra, hogy egy ilyen produkció alapjául szolgáljon. Egy némafilmet azonban önmagában nem szeretek színpadra vinni, ha nincs mögötte valamilyen személyes tartalom. Itt viszont van" - mesélt a darab keletkezési körülményeiről Pozsgai Zsolt, aki egyben írója és rendezője is A kölyöknek. Chaplin első gyermeke kétnapos korában meghalt. A gyermek halála után azonnal nekiállt A kölyök című film elkészítésének. "Egy emberi példa ez, egy művész, aki az elveszett gyermek helyett alkot magának egy újat: a filmvásznon" - tette hozzá a rendező.

Musical álomszereplőkkel

A musical zeneszerzője Nagy Tibor, akinek első musicalje A kölyök, és aki a Száguldás, Porsche, szerelmet, a Táncoló fekete lakkcipőket vagy az Ez majdnem szerelem voltot, illetve a fél Máté Péter-szakirodalmat is jegyzi. A verseket Bradányi Iván írta. Pozsgai Zsolt honlapján a napokban éppen A kölyökkel kapcsolatos bejegyzés szerepel. "Belelkesültem, és gondoltam szerelmet vallok a szegedi színészeknek nyilvánosan. Remek csapatot találtunk a Nagy Tiborral, valamint a darab koreográfusával, a hazai kortárs táncművészet jeles alakjával Fejes Kittyvel, a jelmeztervező Papp Janóval és a díszletet színpadra álmodó Csík Györggyel " - így Pozsgai. Az író azt is elmondta, nem gondolta volna, hogy ha egyszer A kölyköt sikerül megrendeznie, ilyen - szavai szerint - "elképesztően jó" embereket kap hozzá itt Szegeden. Gömöri Krisztián például az a fajta "íróálom", amit mindig is elképzelt a produkció Chaplin-figurájának.

Prózából muzsikába

Gömöri Krisztián alapos előkészületeket tett a produkcióhoz. "Először megvettem Charlie Chaplin Életem című könyvét, majd 9-10 filmet, és igyekeztem mozdulatról mozdulatra végigmenni. Felfedezni véltem emberi hasonlóságokat is - ezzel a háttéranyaggal próbáltam nekiindulni a szerepnek. Nagy kihívás és megtiszteltetés egyben Chaplin személyét megmutatni" - nyilatkozta a színművész. Aki követi az évadokat, láthatja, hogy fel-feltűnik Gömöri Krisztián zenés darabokban, akár a legutóbbi Csárdáskirálynőbeli Bóni alakítására is gondolhatunk. Bár prózatagos színész, nem idegenek tőle a zenés műfajok, sőt, ebben az évadban csak ilyenekben szerepel. "Egy színész, amiben csak tudja, próbálja ki magát: musical, operett, próza, táncjáték - feszegessük a határainkat!" - vallja A kölyök Chaplinje.

A köly(k)ök

A közönségtalálkozón a darab két gyerekszereplője is bemutatkozott. A 12 éves Bindics Botond négy évig a Jerney János Általános Iskola tanulójaként próbálta ki a színjátszó szakkört, egy évvel nagyobb korosztályban játszott. Kijutottak országos színjátszó versenyre is. Az éneklés-táncolás már ekkor helyet kapott az életében. Emellett négy éve ütőzik a Király-König Péter Zeneiskolában. "Szeretem csinálni, de nem hiszem, hogy színész leszek - nem igazán lehet belőle megélni" - válaszolt az ifjú tehetség arra a kérdésre, hogy komolyabb jövőbeli tervei vannak-e a színjátszással. Mint elmondta, a darab elsajátításakor nem a szöveg okozott nehézséget, hanem az, hogy egy 'érett' tízéves gyereket kell alakítania. A darab másik Jackyje, Szegfű András is gyakorlott iskolai szereplő, versmondó, kulturális bemutatók, színjátszókör rendszeres közreműködője. Botonddal ellentétben ő - bár szintén tudja, milyen nehézségei vannak a színpad világának - mindig is színész akart lenni, mert nagyon szeret szerepelni.

Rét és napsütés

10-14 éves kortól felfelé bárkinek ajánlható a produkció, amely bővelkedik humorban, remek koreográfiákban. "Nem elszomorítani akarjuk a nézőt, hanem azt mondani, hogy még abban a nyomorban és abban az élethelyzetben is, ahol élnek a szereplők, mindig van egy ajtó, amely kinyitható, és ami mögött van valami: rét vagy napsütés az életünkben, a közös együttlét érzése" - összegzett Pozsgai Zsolt. A találkozó végén közkívánatra Gömöri Krisztián és Bindics Botond egy részletet mutatott be a musicalből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.