Kultúra

Ötpercnyi drámai zene '56-ból

Ötpercnyi drámai zene '56-ból

2010. október 19., kedd
Ötpercnyi drámai zene '56-ból

Egy fiatal férfi 1956. november 4-én, amikor Magyarországot lerohanták a szovjet csapatok, úgy döntött, zenét komponál, gyászindulót ír.

Voltak akkoriban, akik reménytelennek, kilátástalannak látták a jövőt, akadtak számosan, akik fegyvert fogtak a túlerővel szemben; a többség pedig csendben vette tudomásul, hogy az azt követő évtizedekben a haza nem lehet szabad és független. A 23 éves

Gyulai József

úgy érezte, az a leghelyesebb, ha a benne tomboló haragot, elkeseredettséget, indulatot „kiírja” magából, kottát vett elő és gyászindulót komponált. Leült a zongorájához, hogy leírja, ami a levegőben, meg benne is vibrált. Megszületett egy ötpercnyi drámai zene – azóta már biztos, az egyetlen az aznapi Magyarországon. E páratlan mű kottáját, e különleges történeti forrást adja át az idén 77 esztendős Gyulai József Széchenyi-díjas kutatóprofesszor, akadémikus a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum gyűjteményének október 20-án, szerdán 15 órakor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.