Kultúra

Borisz Godunovval folytatódnak a MET-közvetítések + VIDEÓ

Borisz Godunovval folytatódnak a MET-közvetítések + VIDEÓ

2010. október 22., péntek
Borisz Godunovval folytatódnak a MET-közvetítések + VIDEÓ

Véletlen egybeesés, hogy a MET-közvetítések sorozata éppen október 23-án az orosz operairodalom legnagyobb nemzeti darabjával, a Borisz Godunovval folytatódik.

Muszorgszkij

egyetlen befejezett operáját

Puskin

azonos című drámája alapján írta, s a szövegkönyv is a zeneszerző műve. Az ősbemutató osztatlan közönségsikere ellenére a Borisz Godunov az operatörténet egyik legtöbbet és legtöbb szerző által átírt darabja. Muszorgszkij mellett

Rimszkij-Korszakov

és

Sosztakovics

is átdolgozta. A történet középpontjában az orosz irodalomból jól ismert „bűn és bűnhődés” motívum áll. Különb-e Borisz bűne, aki egy gyermek holttestén át lép a trónra, illetve Grigorij bűne, aki a trónnal járó hatalom és gazdagság reményében hajszolja őrületbe a trón bitorlóját? Október 23-án mindezt megtudhatjuk a Belvárosi mozi élő közvetítésén. Az opera zaklatott múltjához méltóan a MET-előadás születése sem volt akadálytalan. Az eredetileg felkért német rendező,

Peter Stein

– aki már egy éve dolgozott a produkción – váratlanul visszalépett. A patinás operaház az amerikai

Stephen Wadsworth-t

kérte fel, aki viszont még nem rendezte ezelőtt Muszorgszkij remekművét. Jó választásnak bizonyult: a néhány nappal ezelőtti New York-i premieren a kritikusok szerint bravúros előadást láthatott a közönség.

Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij: Borisz Godunov

Belvárosi mozi 2010. október 23. 18:00

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.