Kultúra

Együtt-lét fotópályázat határon túli magyaroknak is

Együtt-lét fotópályázat határon túli magyaroknak is

2010. augusztus 13., péntek
Együtt-lét fotópályázat határon túli magyaroknak is

A Magyar Országgyűlés a Magyar Fotográfusok Háza szakmai partnerségével nemzetközi fotópályázatot hirdet „Együtt-lét” hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében címmel – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

A pályázatra a határon túl élő magyar kisebbségeknek a többi kisebbséggel és a többségi népcsoporttal való együttéléséről, valamint a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek életéről készült képek küldhetők be. Pályázhatnak az EU tagországainak, valamint a Magyarországgal szomszédos államok állampolgárai is. Térségünkben egyedülálló kulturális értéket jelent a különböző nyelvű és kultúrájú közösségeknek az elmúlt évszázadok során kialakult hagyományos együttélése, az érintett csoportok egyaránt őshonosnak érzik magukat az együttélés színhelyén. Ez a hosszú évszázadok alatt kialakult, örökölt kulturális és nyelvi sokszínűség páratlan hagyományt és gazdagságot jelent ma is. A pályázat célja, hogy a magyar elnökségi félévhez méltó kiállítással mutassuk be a Kárpát-medencében és Moldvában (Románia) élő közösségek életét. A nagyszabású kiállítás a Parlament előtt, a Kossuth téren kerül megrendezésre 2011-ben, a legjobb 50-100 pályamű megjelenítésével. A legjobb pályázati anyagok a kiállításhoz kapcsolódó katalógusban jelennek meg.

Beadási határidő:

2010. november 1-30. A zsűrizés: 2010. december Eredményhirdetés: 2010. december A Kossuth téri kiállítás megnyitója: 2011. március

Kategóriák:

1. Emberábrázolás, portré 2. Építészet, környezet, tárgyi világ 3. Mindennapi élet 4. Ünnepek és hagyományok Pályázni lehet egyedi képekkel és sorozatokkal. Egy önálló kép vagy egy sorozat 1 pályaműnek minősül. Egy pályázó összesen 10 pályaművet küldhet be, kategóriától függetlenül. Egy sorozat maximum 10 db fotográfiából állhat. Hivatásos és amatőr fotográfusok egyaránt pályázhatnak. A zsűri kategóriánként egy I., egy II., egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van pályaművet más kategóriába áttenni, tovább nem jutott sorozatból kiemelkedő képet kiemelni és önállóan értékelni, valamint sorozatot a kiállítás céljára átszerkeszteni. Megfelelő színvonalú képanyag hiányában a zsűri dönthet úgy is, hogy adott kategóriában nem ad ki díjat, vagy nem minden díjat ad ki. A zsűri köteles kizárni mindazokat, akik a pályázati feltételeknek nem tesznek eleget. A pályamunkákat a kiíró által felkért neves szakemberek bírálják el. A zsűri elnöke, művészeti vezető:

Korniss Péter

, fotográfus. 2011. január 1-től Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét. Térségünkben egyedülálló kulturális értéket jelent a különböző nyelvű és kultúrájú közösségeknek az elmúlt évszázadok során kialakult hagyományos együttélése: a magyar EU-elnökség idején kiemelt hangsúlyt kap a regionalizmus kérdése, a nyelvek és kultúrák sokszínűsége, a kisebbségek hagyományainak megőrzése. A fotópályázat célja, hogy méltó kiállítással mutassuk be a Kárpát-medencében élő közösségek életét. A nagyszabású kiállítás 2011. márciusától az Országház előtt, a Kossuth téren kerül megrendezésre a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek megjelenítésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.