Kultúra

Kékítőgolyó - Thealter-blog: első nap

Kékítőgolyó - Thealter-blog: első nap

2010. július 17., szombat
Kékítőgolyó - Thealter-blog: első nap

Első nap: „… de ott sosem is árultak fonalat…”

Nem tudom kinek mit jelentettek

Balog József

indulatos szavai a 20. Thealter Fesztivál megnyitóján, én magam nehéz szívvel és komor gondolatokkal léptem át a „Zsina” kapuján.

Mert ez a húsz év személyesen húsz év az életemből, húsz nyár, húsz fesztivál. Sokszor és sok helyen meséltem ismerőseimnek azt a történetet, amikor húsz évvel ezelőtt nagyszobánkban még a földön, matracokon aludtunk. Reggel két apró lány mászott rá „ágyunkra”, testünkre, mancsaikkal kitapogatva arcunkat. Fürkészve szimatoltak, vajon ébren vagyunk e. „Annamari pssszt….!”, hallom Julcsi suttogását, „apa megint színházban volt!” A két neszező már legalább tíz éve rendszeres Thealter látogató, önkéntes, mindenes. Valahogyan nekik is életük részévé vált a fesztivál. Sok ez a húsz év, nehéz ennyiszer leírni és olvasni is. De azt nem hiszem, hogy felesleges, hogy jövőre esetleg már csak emlék. Mert hogyan húzzuk tovább a fonalat, ha itt sosem is árultak fonalat? A padlást kiutalták a teremtőnek, aki szép nagy műtermet rendezett be. A teremtő üveges, a teremtő gyalul, üvegcsékbe fog fel ezt azt, alkímiával foglalkozik. Ott fent a padláson. Miközben idelent gyárat vesznek egy euróért, munkásosztályt csomagban tízért. Elhagyatottan áll a csipkegyár és a csigatelep is, a külkereskedők nem tudják mi a szart vigyenek ki és mi a szart hozzanak be. Ez az élet. A sírásnak, zokogásnak kellene tanszéket alapítani a bécsi diplomáciai iskolában. Felvásároljon e gyárakat a költő is, legyen politikus, oktasson homorításra homárokat? Vagy foglalkozzon inkább a lüke fiú missziójával? Ki hozza vissza a néni rubintos kalaptűjét Kisinyovból?

Urbán András

színháza elidegenít, a szöveget a játéktól, a színészt a szerepétől, a nézőt az előadástól. Talán pontosan ez az, amiért mégis annyira otthon érzi magát minden résztvevő ebben a játékban. Visszajönnek az emlékek, a cikória illata, az indigó zizegése, a szürkeállományon átszúrt kalaptű. Mindez megvolt, ha elmúltál negyven. A világ önmaga tükörképe, teljesen mindegy melyik oldalon állsz. „…a teremtő azt mondta / a lüke fiúnak (futárjának) / naponta bejárt az elfekvőbe / azt mondta ha nincs fonál / hozzon cikóriát…”

Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata (Szerbia) – Tolnai Ottó: A kisinyovi rózsa – avagy Manhattan

Játszódik a Green Doorban, Palicson, egy Tolnai-felolvasáson, ahol Kosztolányi Dezső (Színház) átbukik, átesik a Tolnai Lexikon kartonfedelén, úszás, úszás… via Chicago… Író: Tolnai Ottó Szereplők: Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor, Buza Ákos, Mikes Imre Elek Dalok, zene: Mezei Szilárd Munkatársak: Úri Attila, Úri Szűcs Szilvia Rendező: Urbán András

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.