Kultúra

Albummal emlékeznek Kohán György festőre

Albummal emlékeznek Kohán György festőre

2010. július 4., vasárnap
Albummal emlékeznek Kohán György festőre

Impozáns, több mint 60 fényképet tartalmazó kötet jelent meg a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjáról, Kohán Györgyről. A könyvet Ibos Éva, a Móra Ferenc Múzeum művészettörténésze írta és szerkesztette. A Kohán-album a Kossuth Kiadó gondozásában a Magyar Festészet Mesterei sorozatban jelent meg.

A száz éve született

Kohán György

tehetsége korán megmutatkozott: még csak tizenhat éves, amikor részt vesz Gyulán egy kiállításon, ahol felfigyelnek a tehetségére. Családja nem tudta vállalni a tovább tanulás költségeit, így a város prominens személyei karolták fel, s anyagi támogatásukkal megkezdhette tanulmányait a budapesti művészeti akadémián. Csak egy évet végzett el, mert tanárával nem értették meg egymást, s a továbbiakban különböző szabadiskolákban képezte magát. 1931-ben Párizsba utazott tanulmányútra, itt közelebbről megismerkedett az avantgarde irányzatokkal, amelyek közül a kubizmus hatott rá a legerősebben. Utazása előtt és után több alkalommal szerepelt fővárosi kiállításokon, de nyomorúságos életkörülményei miatt mégis úgy dönt 1933-ban, hogy a szülőhelyéhez közeli Hódmezővásárhelyen telepedik le. A környezet nagy hatással van Kohán szellemi fejlődésére. Érdeklődése egyre inkább a tanyai életforma ábrázolása felé fordul, ám a 19. századi festőkkel ellentétben, társaival együtt nem csupán a látvány romantikáját rögzítik, de szociografikus érzékenységgel, belülről átélve ábrázolják az itteni életformát. „Az alföldi témájú festészete idővel egyre inkább kiteljesedett, ám emellett változatlanul izgatták az avantgarde hagyományai is. Szinte két életművet épített egymással párhuzamosan, amelyek nem csak szándékukban, de kifejezésmódjukban, sőt az anyaghasználatban is különböznek egymástól. Alföldi képeit olajjal, elemző műveit viaszkrétával alkotta. Az érzelem és a logika pályája utolsó szakaszában összeötvöződött: realista indíttatású alföldi festészetét a konstruktivizmus fegyelmével párosította, geometrizáló kísérleteibe pedig az alföldi témáit is bevonta” – mondja

Ibos Éva

művészettörténész, a kiadvány szerzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.