Kultúra

Múzeumok Éjszakája: rejtett kincsek nyomában + FOTÓK

Múzeumok Éjszakája: rejtett kincsek nyomában + FOTÓK

2010. június 20., vasárnap
Múzeumok Éjszakája: rejtett kincsek nyomában + FOTÓK

Az idei, nyolcadik Múzeumok Éjszakáján 275 múzeum közel 2000 programmal és kiállítással várta a közönséget. A nagyszabású programsorozat keretében foglalkozások, vetítések és beszélgetések, kiállítások, koncertek, táncbemutatók várták a nagyérdeműt kora délutántól egészen hajnalig.

Nem volt ez másként Szegeden sem, ahol a Móra Ferenc Múzeum, a Vármúzeum, a Kass Galéria, a Fekete Ház, a Dóm, a Szeged Csanádi Egyházmegyei Múzeum és Kincstár, a Somogyi-könyvtár és a Reök-palota szolgált kulturális meglepetéssel minden látogató számára.

Első eseményként kiemeljük a Vármúzeumban megrendezett Vadászati kiállítást, amely mintegy előjátéka az augusztusban Budapesten tartandó vadászati világkiállításnak. Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, az egész nyáron nyitva tartó kiállításon megcsodálhatjuk a vidékünkön és az országunkban elejtett vadásztrófeákat, illetve a preparált állatok segítségével környezetünk állatvilágával is megismerkedhetünk. Ez is az országnak egy olyan kincse, amelyre méltán büszkék lehetünk. A megyei vadászok segítségével bemutatott anyagról már Hegyes Zoltán, az országos magyar vadászkamara Csongrád megyei területi szervezete és a Csongrád megyei vadászszövetség elnöke beszélt. Szólt a kiállított trófeákról, a már-már vadászati ereklyének számító, a világ trófeái között a legrangosabb helyet elfoglaló ún. Szálkai agancsról, az alföldi vadászat jellemzőiről, az itteni vadállományról, a megyei vadásztársaságok népes tagságáról, továbbá a vadászat és a képzőművészet kapcsolatáról. A művészet, ezen belül is a képzőművészet mindig is sokat merített a vadászat mitológiájából és annak misztikus történeteiből. Bizonyítják ezt festők, képzőművészek itt kiállított alkotásai is.

A múzeum előtti tér megtelt érdeklődőkkel, hiszen a felállított színpadon váltakoztak a programok, a Pavane tánccsoport, a Baranya vadászkürtegyüttes, a Timpany Kompany Ütős Együttes koncertje, és amíg nem szólt közbe az eső, a II. Dél-Alföld Szépe Választást is ide tervezték. Felsorolni is sok, milyen gazdag kulturális kínálatból válogathattak a szegediek, ezért mi is csak mazsolázni tudunk, ízelítőt adni egy-két érdekes rendezvényből.

Manógyár és tündérholmi-készítő

Csodálatos volt Mali Katalin orgonaművész hangversenye a Dómban, a legkisebbek számára meg bizonyára a Somogyi-könyvtár Varázserdő játékos foglalkozás jelentette a csúcsot. A Gyermekkönyvtár koboldokkal, óriásokkal, egyszarvúakkal, manókkal és tündérekkel benépesült varázserdővé változott. A gyerekeket ezekhez a különleges lényekhez kapcsolódó játékos feladatokkal várták, például volt óriás könyvkereső (kis versikék alapján a könyvek között kellett megtalálni az óriásokat), manógyár, ahol a lurkók manókat készítettek, tündérholmi-készítő (tündérszárnyat ügyeskedtek). A tündérek különleges tudással rendelkeznek, jól ismerik a gyógynövényeket, a köveket és ezek gyógyító erejét. Ezen tudásukat a gyerekeknek is átadták, akik szemmel láthatóan élvezték a mesevilágot. Kulcsár Mariannától, a Gyermekkönyvtár vezetőjétől megtudtuk, olyan feladatokkal készültek, hogy sokan sokfélét tudjanak készíteni egyszerre, és mindenki megtalálja az érdeklődésének leginkább megfelelő játékokat.

Divat és irodalom

Jurkovicsné Kálmán Margit, a könyvtár dolgozója egy roppant érdekes kiállításon kalauzolt végig: Divat és irodalom a régi folyóiratokban. Irodalmi divatlapokat állítottak ki az 1820-as évektől kezdve az 1930-as évekkel bezárólag. Megcsodálhattuk a Somogyi-könyvtár állományában fellelhető kincseket, továbbá olyan emléktárgyakat, melyek egy kicsit az irodalmi és a színházi élethez kapcsolódnak: legyezőket, kis színházi táskákat, piperecikkeket, fűzőket, hajsütőket stb. Megtudtuk, hogy az irodalmi divatlap újdonságnak számított a reformkorban. Irodalmi műveket, kritikákat közöltek, ugyanakkor (illusztrációképpen) egy-egy divatképpel is szolgáltak. Az első irodalmi divatlap a Der Spiegel volt, 1828-tól 1852-ig jelent meg Pest-Budán német gót betűs kiadásban. Az első magyar nyelvű irodalmi divatlap a Regélő, illetve a társlapja a Honművész 1833—1841 között jelent meg. Leírásokat közöltek arról, hogyan él a nyugati világ, s összehasonlították a hazai állapotokkal. Igazából Széchenyi politikáját szolgálták e lapok, amelyek ezentúl rengeteget tettek a színjátszásért is. Beszámoltak arról, melyik városban melyik színész játszik és milyen darabban. A Pesti Divatlap volt az egyik legismertebb sajtóorgánum abban az időszakban. Itt már Petőfi első közléseit is megtaláljuk, sőt, a lap főszerkesztője meg is tiltotta a költőnek, hogy máshol publikáljon, a saját felfedezettjeként kezelte. A lap a nemzeti irány felé fordult, megjelennek az atillák, a nők nemzeties viseletet öltenek, ami ugyancsak újdonságnak számított. Színvonalas sajtótermékről beszélhetünk, hiszen Petőfin kívül Jókai és Tompa Mihály is rendszeresen közölt itt. Ahogy haladunk az időben, a divatlapok egyre inkább átalakulnak, s ténylegesen a divat, a szórakozás, a kézimunka lesz az elsőrendű, míg az irodalom inkább csak illusztrációnak számít.

A kiállítás kimondottan a Múzeumok Éjszakájára jött létre, ilyen formájában csak most volt megtekinthető.

Mint minden évben, az idén is több ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. A múzeumban és a Móra-parkban több mint 7 ezren, a Dómban 1500-an, a Fekete Házban 2400-an, a Reökben 3500-an, a Somogyi-könyvtárban 1000-en fordultak meg. A becslések szerint a Múzeumok Éjszakájának gazdag kulturális műsoraira több mint 16 ezer szegedi volt kíváncsi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.