Kultúra

Márai lecsendesíti a lelket...

Márai lecsendesíti a lelket...

2010. május 6., csütörtök
Márai lecsendesíti a lelket...
...szóljon akár jazz, rock vagy blues zene gondolatainak aláfestéseként. De ha egy modern hangzást kapnak időtlen gondolatai, könnyebben eljutnak a mai kor emberéhez is – vallják a Macskaköröm formáció tagjai, akik rendkívül hangulatos estet tartottak szerda este a Fekete Házban. A múzeum felvidéki kolostorokat bemutató tablói között plusz töltetet és méltó környezetet kaptak a kassai születésű Márai Sándor Füves könyvének megénekelt sorai. „Egy koncert és egy felolvasóest közös élményével szeretnénk időtálló irodalmi értékeket közvetíteni” – olvasható a Macskaköröm zenekar honlapján.

Ajándékkönyvtől hangoskönyvig

Egy baráti borozás után, még 2005-ben ajándékba kapott könyvvel kezdődött, s mára saját hangoskönyvük, koncert dvd-jük készült el – mondta el az előadás után Csányi Norbert, a csapat vezetője. A lassan, elgondolkodva olvasott Füves könyv szinte maga csalta elő a zenei pályán már tapasztalatokat szerzett gitárosból a dalszövegeket, melyekben igyekezett a legtöbb eredeti sort megőrizni. Ennek köszönhető, hogy dalaikban elsősorban nem rímek, hanem inkább ütemek, a szöveg lüktetése adják a zeneiséget. „Különleges élmény volt felfedezni olvasás közben az egyes szentenciák előzményeit vagy folytatását, a különböző szakaszok egymásra utalásait a kötet más-más pontjain. Ezek összekapcsolása után alakultak ki a most hallott dalszövegek.” Az énekessel, Nagy Sándorral régi barátokként együtt kezdték egy szál gitárral megzenésíteni a szövegeket, majd rátaláltak a többiekre: a ritmus-szekció (Hernádi Dávid – basszusgitár, Horváth János – akusztikus gitár, Kiss Zsolt – dob) már korábban is együtt játszott, így hívták meg őket és alakult ki a mai felállás és a zenekar mellett egy baráti kör. Háromévnyi műhelymunka előzte meg a Fekete házban is hallható egyórás műsor összeállítását, mivel nemcsak egy koncertet, sokkal inkább a Márai-kötetben rejlő mély gondolatokat szerették volna megfelelő formába önteni.

„Égni kell, elégni kell!”

„Azért választottuk ezt a módot, mert úgy tapasztaltuk, a felolvasóesteken egy idő után gyakran unalmassá válik a szöveg a hallgatóknak. Reméljük, a zenénk erősíti a szöveget. Márai gondolatain el kell időzni, mi mégis ki akartunk törni az e sorokhoz egyébként sok esetben jól illeszkedő melankolikus hangzásból.” Éppen ezért különböző hangeffektekkel tették maivá a dalokat. Ahol arról szólnak, hogy a hitelességhez a művésznek bizony el kell égnie, ott mantra-szerűen ismétlődik, erősödik az „Égni kell, elégni kell!” parancsa – ahol viszont a jól eltöltött utazáshoz ad tanácsokat az író, ott a dob vonatzakatolása segít belehelyezkedni a távolodás és közeledés érzetébe. Az előadás során minden dal előtt elhangoztak Márai eredeti gondolatai, két-két egymáshoz kapcsolódó szentenciaként, amelyek a belőlük írt verseket ihlették. A dalok egy része egyébként - mintegy kedvcsinálóként - meghallgatható a Macskaköröm honlapján is.

A szó ereje

Az előadás 2008-ban debütált, azóta főként kamara előadásokon, kicsi és értő közönség előtt adják elő, hiszen – véleményük szerint – ez a színpadi élmény nem tölthető le az internetről, ezt élőben kell látni, hallani. „Volt néhány emlékezetes pillanat a koncertek során, amikor például a rockos hangzás ellenére idős emberek körében is tetszést arattak a dalok vagy éppen egy nehezen kezelhető osztály tanulói hallgatták figyelmesen az előadást. Előfordult, hogy ezek a gondolatok szabadtéren is le tudtak kötni több száz embert, akik néma csendben ültek a tatai Öreg-tó partján vagy éppen megállította őket sétájuk közben. Ezt a szó ereje, Márai sorainak ereje okozta, ami mindenkiben elindít valamit, aki odafigyel rá” – fogalmazott Csányi. A szövegíró-gitáros szerint eleinte nyilvánvalóan Márai neve vitte be a közönséget, amit komoly felelősségként éltek meg a zenészek. Az emigráns író növekvő népszerűségét véletlen, de szerencsés egybeesésnek tartják, és jól esett nekik, hogy Mészáros Tibor, a Márai-hagyaték gondozója is támogatásáról biztosította a zenekart.

„köze van az emberhez”

Az est „Mi a célja e könyvnek?” felütéssel indult, majd hallhattunk „A remekművekről” – amiket minden nap olvasni, hallgatni, nézni kell –, „A zenéről”, „A tapintatról és a gyöngédségről”, „A szexusról és a szomorúságról” szóló gondolatokat. „A lángokról és az azbesztről” sorait összekapcsolták az „Arról, hogy égni is kell” iránymutatásával: nem elég megismerni az igazságot, égni is kell érte; el kell égni, ha azt akarod, hogy valami megmaradjon abból, ami életed értelme volt. „A képzelőerőről” és „A távlatról” elmondta, még a mítoszok fantázia által teremtett lényeinél is meglepőbb élmény igazán látni egy embert. Utazz könnyen, mint a madarak – adta tanácsul Márai „Arról, hogy a csomagolás öregít” és „Az utazásról” szóló szentenciáiban, majd megtudhattuk, hogyan vélekedik „A feladatról és a pillanatról”, illetve „Arról, hogy mindenben az idő dönt”.

Életértelmező sorok

Az előadás bevezetőjében Bogoly József Ágoston irodalomtörténész adott néhány támpontot Márai értelmezéséhez, akit az életbölcsességi iratok hagyományának folytatójaként mutatott be többek között Seneca, Marcus Aurelius, Epiktétosz, Zénon vagy Lao-ce gondolatainak tolmácsolójaként. „A Márai-könyv olvasása közben, saját szubjektív idejében az olvasó természetes életértelmező kapcsolatra talál. Az olvasás pillanataiban szinte időfeletti, korszakokon átmutató tapasztalatokkal szembesülhet és az európai gondolkodástörténeti-irodalmi értéklánc szerves részévé válhat” – hangzott el a koncertet megelőző áttekintésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.