Kultúra

Makó és Hajdúböszörmény nyerte az idén a Hild János-díjat

Makó és Hajdúböszörmény nyerte az idén a Hild János-díjat

2010. május 25., kedd
Makó és Hajdúböszörmény nyerte az idén a Hild János-díjat

A Hild János díjat az idén Hajdúböszörmény kapta páratlan urbanisztikai értékei megőrzéséért, értékőrző fejlesztéséért, Makó pedig új városi értékek teremtéséért - tájékoztatta a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) kedden az MTI-t.

Hajdúböszörmény mindenekelőtt a meglévő értékek fejlesztéséért, az ezekre alapozott fejlesztési stratégia kimunkálásáért és következetes végrehajtásáért, míg Makó a következetesen és elkötelezetten megvalósított értékteremtő városfejlesztő tevékenységéért, a település arculatát karakteresebbé, ismertebbé tevő munkájáért kapta az elismerést. A MUT közleménye emlékeztet, hogy Hajdúböszörményben a megyében másodikként építészeti műszaki tervtanácsot hoztak létre, megkezdődött a polgári házak helyi védelem alá helyezése: már nyolcvan épület élvez védettséget, amelyek felújítását ötmillió forinttal támogatja az önkormányzat. A meglévő két körúton kívül még egy harmadikat is szeretnének, amely elkerülő út lesz a város körül. Ezen túl a legkülső gyűrű a tervek szerint 2050-re egy parkos, tórendszerrel szabdalt rekreációs övezet lesz, az úgynevezett zöld korona. Makó fürdővárossá kíván válni,

Makovecz Imre

tervei alapján már megkezdődött a fürdőkomplexum építése, amely új értéket és építészeti hagyományt teremt a településen. Az új városliget kialakításával pedig közvetlen vízpartja is lesz a Maros menti városnak. Makó értékvédelmi tevékenységének egyik elismerése, hogy idén az egyik felújított ház nyerte el az Év legszebben felújított védett épülete díjat. A díjat 1968 óta adja ki a MUT a céltudatos, fenntartható módon végzett településfejlesztésért az önkormányzatoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.