Kultúra

Filmkritika: Alice Csodaországban

Filmkritika: Alice Csodaországban

2010. május 17., hétfő
Filmkritika: Alice Csodaországban

Beolvasztó világ

Az Alice Csodaországban 3D egy régi kedvenc mese megelevenítésével próbálkozik (Lewis Carroll, Alice Csodaországban,1865) a filmvásznon.

A film a mostanában oly nagy népszerűségnek örvendő 3D-s technikával próbálja még látványosabbá, élvezetesebbé tenni az alkotást, szerencsére nem ez az egyetlen értékelhető momentum a filmben néhány más, 3D-t alkalmazó soványka filmmel ellentétben (például Titánok harca) Alice egy, az órájára mutató mellényes nyulat követ egy üregig, melybe beleesik, s ezt követően megjelenik az a világ, mellyel kislány kora óta álmodik. Egy varázslattal átitatott, csodálatos mesevilág tárul elénk, mellyel azelőtt valóban csak álmunkban találkozhattunk. Hamar kiderül azonban, hogy hősnőnk, Alice nem véletlenül került ide, neki feladata van, meg kell küzdenie a hatalmas sárkánnyal, csak így döntheti meg a Gonosz Királynő uralmát.

Tim Burton

legújabb filmje figyelemreméltó több szempontból is. A meglehetősen élénk színekkel dolgozó alkotók nem sajnáltak energiát áldozni a 3 D-s technika kiaknázására. Ennek következtében egy olyan képvilágot kap a néző, melybe teljesen bele tud olvadni, miközben gyönyörködhet a szépen megmunkált számítógépes figurákban, a precíz képkivágatokban, ragyogó, pompás színekben, s nevethet a film eseményein. Igen, nevethet, mert ez a történet nem titkoltan elsősorban szórakoztatni kíván:

Johnny Depp

, a Bolond Kalapos megformálója ismételten elkápráztatja zsenialitásával a nézőt, mozgása, játéka arra késztet, hogy a való világot magunk mögött hagyva élvezzük és érezzük annak a környezetnek a hangulatát, melyben a szereplők mozognak.

Helena Bonham Carter

a másik színes foltja az alkotásnak, a Gonosz Királynő szerepében valósággal úszkál. Fontos azonban megemlíteni, a hogy a színészi játékok maximalitása és az élvezetes képi világ mellett az Alice Csodaországban nem nyújt ennél többet. A cselekmény kissé lassan indul be, s később sem fokozódik a film tempója, eljátszogatnak, elharcolgatnak, de még a fordulatok alkalmával sem bővelkedik izgalmakban. Összességében tehát a néző kap egy érzékletes képi világot, imádhatja Johnny Deppet, önfeledten nevethet a Gonosz Királynőn, de az alkotás egésze nem hat igazán markánsan. Ennek ellenére egy kellemes kikapcsolódás lehet kicsiknek és nagyoknak egy esős vasárnapi délutánon.

Alice Csodaországban (Alice in Wonderland). Színes, magyarul beszélő amerikai családi kalandfilm/fantasy, 108 perc. Rendezte: Tim Burton. Főszereplők: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.