Kultúra

Tóték az újszegedi színpadon + HANG

Tóték az újszegedi színpadon + HANG

2010. április 7., szerda
Tóték az újszegedi színpadon + HANG
Zenés játék Jávor Pál utolsó hónapjairól, Tóték, „Szegedixie” és közös Turinform szabadtéri roadshow – ezekről az újdonságokról számolt be a Reök-palotában Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. igazgatója. A szabadtéri prózai darabjait már évek óta az Újszegedi Szabadtéri Színpadra szervezi a kft., idén két művet is bemutatnak a platánok alatt – tudtuk meg az igazgatótól. A Szegedi Pinceszínházzal együttműködve egy új zenés dráma született Szegeden. A nagyszerű színészikon, Jávor Pál életének utolsó három hónapjáról szól a Kék-lila nyár című darab, melyet Pozsgai Zsolt írt, a főszerepet, az idős művészt Hegedűs D. Géza játssza, feleségét Fekete Gizi, a fiatal színésznőt, aki az utolsó nagy szerepre csábítaná Jávort pedig Erdélyi Timea. Bátyai Edinától megtudtuk, hogy a tavalyi nagy sikere miatt ismét vendégül látják a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat. Vidnyánszky Attila társulata ezúttal az egyik legkedveltebb magyar darabot, Örkény István Tóték című tragikomédiáját adja elő. Az augusztus 6-i dixieland-gálát pedig egy vak tangóharmónika-virtuóz, Veszely Ernő játéka teszi majd felejthetetlenné a szervezők szerint.

Az Újszegedi Szabadtéri Játékok programja:

Nótaest – július 25. 18 óra. Szegedixi – augusztus 6. 18 óra. Kék-lila nyár – augusztus 13., 14. (esőnap 15-e) 21 óra. Tóték – augusztus 20., 21. (esőnap 22-e) 21 óra.

Szeged a fesztivál- és fürdőváros

Bátyai Edina beszámolt egy új kezdeményezésről is. A Tourinformmal együttműködve egy roadshow keretében öt nagyvárosban – Kecskeméten, Szolnokon, Békéscsabán, Gyulán és Pécsett – tartanak sajtótájékoztatókat. Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kezdeményezés célja nemcsak a jegyárusítás a szabadtérire, hanem a fesztiválok évéhez igazodva népszerűsítik Szegedet is, mely új arculatot épít: a kulturális és fesztiválturizmus mellett az új fürdő felépítésével immáron a fürdővárosok sorába állt.

Nívódíjat kapott a Reök

Régió nívódíjban részesült a Reök a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács döntése alapján, méghozzá a „Fejlődő település – ötletektől a sikeres megvalósításig” kategóriában. Mint megtudtuk, a vezetőség büszke az elismerésre, hiszen a Reök célja kezdetektől fogva az volt, hogy kulturális eseményei nemcsak Szeged város, hanem a régió kultúra iránt érdeklődő közönségét is megszólítsák és a Szabadtéri Játékokkal együtt a régió legjelentősebb idegenforgalmi vonzerejévé váljon.
Hallgassa meg a Rádió88 Bátyai Edinával készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.