Kultúra

A Beluánia premierjére készül a Focus Műhely + HANG

A Beluánia premierjére készül a Focus Műhely + HANG

2010. április 13., kedd
A Beluánia premierjére készül a Focus Műhely + HANG
A színházkedvelő szegedieknek ismerősen csenghet a 2003-ban alapított Szegedi Focus Műhely neve. Nemcsak a kőszínházi struktúrán kívül tevékenykedő, független szegedi társulatok egyike, hanem vállaltan progresszív színház, akik lépést kívánnak tartani a kortárs európai színházi trendekkel. Legújabb, Beluánia című előadásuk premierjére április 16-án, este 8 órakor kerül sor a Reök-palotában - tájékoztat a műhely sajtóközleménye. Az új előadásuk ismét egy rendhagyó, és minden bizonnyal példa nélküli vállalkozás. A társulat soha nem elégedett meg a már bevált módszerekkel: folyamatosan kutatják az új utakat, hogy hozzájárulhassanak a kortárs színházi kultúra fejlődéséhez. Legfőbb inspirációjuk a néző, aki most is el lesz kényeztetve: lenyűgöző látvány- és hangelemek sokasága fogja majd elrepíteni egy nevetségesen abszurd világba. A Focus Műhely egyik legfőbb törekvése, hogy alkotásaik és velük kifejezett véleményük mindig aktuálisak legyenek, modern eszközökkel megjelenítve. Legutóbbi előadásuk, az 5 korlát morális problémákat feszegetett. Azokról a belső korlátokról szólt, amik gúzsba kötnek bennünket: az irigységről, a hazugságról, az őszinteségről, a kapzsiságról. A mostani darab ennél is tovább ment, hiszen nemcsak az egyént, hanem a társadalom egészét érintő problémát jár körül: az emberek és saját félelmeik megbéklyózó viszonyát. Az előadás tere körülöleli a nézőket és a szereplőket, egyetlen térbe kényszeríti őket: kiszakít egy darabot a világból, hogy megteremtsen egy másikat, BELUÁNIÁT. BELUÁNIA világa nem létezik, mégis mindenki, aki került már valaha a félelmei hatása alá, érezheti úgy, hogy járt már ott. A darab három férfi és három női lényt, vagyis 6 Szörnyecskét vonultat fel. Ezeknek a furcsa élőlényeknek ijesztően sok emberi vonásuk van, létezésük mégsem szól egyébről, mint az örökös várakozásról. Várnak egy Idegent, egy Szabadítót, aki minden félelmüktől megszabadítja őket. A díszlet mellett a fény, a hang és a mozgás együttes, összehangolt működése az, ami igazán felejthetetlenné teszi a produkciót. A Beluánia „nevetséges játék abszurd lényekre”. Beluániának nincsenek határai, lakóit mégis korlátok tartják rabságban: saját félelmeik csapdájában vergődve, elevenen falják fel egymást. Beluánia lakói szörnyetegek! E furcsa faj eredete máig sem tisztázott. Hont foglaltak és hódítottak, míg végül a történelem viharaitól és rossz döntésektől sújtva szörnyeteggé váltak, olyanokká, akiket a félelmeik irányítanak: rettegnek a változástól, az érzelmi kihasználtságtól, az önmagukkal való szembenézéstől, az új ötletek hiányától, az egzisztenciális és érzelmi bizonytalanságtól. Létezésük értelme kimerül abban, hogy várják a Szabadítót, aki sohasem jön el.

A társulat

A Szegedi Focus Műhely 2003-ban indult útjára Benkő Imola Orsolya, a társulat jelenlegi művészeti vezetőjének irányításával. Korábbi előadásaikat – Apatheatrum (készült Esterházy Péter: Búcsúszimfónia c. művéből), Mrozek: Özvegyek, Érintésvágy, Maga például eljött ide? (készült Nádas Péter: Találkozás c. darabjából), Boguslaw Schaeffer: Kacsa , INGER- kísérletek, Húst, kilóra!, ÖRÖM-börze!, 1percesek stopperen, LightMagyarMix- Szeged mellett nagy sikerrel mutatták be például a Kecskeméti Katona József Színház Üzemszínházában, a budapesti Szkéné Színházban, Pécsett, a Művészetek Völgyében, Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban, Kiskunhalason, a Függetlenek Éjszakája alkalmából Budapesten az Aranytíz Művelődési Központban és nemzetközi fesztiválokon (Arad Fun Underground Theater Projekt, THEALTER-SZASZSZ Fesztivál , Közép-Európa Színházi Fesztivál, Bécs, Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál, Nyírbátor ) is. A társulat "kutatószínház", elkötelezetten keresi a színház legkülönbözőbb kifejezési lehetőségeit és kommunikációs csatornáit. Kutatásuk alapja a néző, akinek reakcióira, fizikai jelenlétére, értelmezésére, és befogadási stratégiáira számítanak előadásaik alatt. Bővebb információ róluk és előadásaikról: www.focusmuhely.hu
Külső ismertetőjegyeik alapján a „Paramecium caudatum” (papucsállatka) és a „Chamaeleo chamaeleon” (közönséges kaméleon) közé sorolhatóak, bár elvétve antropomorf vonások is felfedezhetőek rajtuk, úgymint: megnövekedett agykoponya térfogat, a beszédképzés és a gondolkodás meglévő, bár igencsak elsatnyult tulajdonsága és az abszurd humor iránti megmagyarázhatatlan vonzalom, ami gerinc nélkül is működik… Dacára mindennek Beluánia szép ország lehetne. Dimbes-dombos tájai, finom borai vagy tengerként becézett szépséges tavacskája igazán megérdemelné, hogy lakói végre magukba nézzenek és megértsék: a félelem mindenkiben, mindenütt ott van, de csakis azokat tudja irányítani, gúzsba kötni, akik hagyják, akik képtelenek önmagukkal szembenézni, és felfedezni magukban a Szabadítót. Hogy hol van tehát Beluánia? „Előttem van Észak, hátam mögött Dél, balra a Nap nyugszik jobbra pedig kél…”

Alkotók:

Gomor: Szerdahelyi Mátyás Lahor: Erlauer Balázs Idegen: Seres István-Pipu Gugarina: Benkő Zsuzsa Plötti: Markó Brigitta Minith: Bartha Zsuzsanna Mozgás: Seres István-Pipu Fények: Szabó Gábor Díszlet: Brzózka Marek Jelmez: Szántó Cecília Rendező: Benkő Imola Orsolya A szövegkönyvet Egon Tobias: Vojcev c. műve nyomán Benkő Imola Orsolya és Erlauer Balázs írta.

Információk

Premier: 2010.04.16. 20 óra. További előadások: 04.18.; 04.27.; 05.03.; 05.13.; 05.28. mindegyik előadás 20 órakor kezdődik a Reökben Az előadásra maximum 30 ember fér be, ezért jegyelőfoglalásra feltétlenül szükség van a focusmuhely@freemail.hu email címen vagy a +36/20/416-7029 telefonszámon! Jegyárak: Diák, nyugdíjas, pedagógus: 500 Ft Felnőtt: 800 Ft Támogatói: 1000 Ft Az előadás OKM támogatásával jött létre. Kommunikációs támogató: Factory Creative Stúdió
Hallgassa meg a Benkő Imolával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.