Kultúra

Hímes tojás, szegedi papucs és cifraszűr a Megyeházán + HANG

Hímes tojás, szegedi papucs és cifraszűr a Megyeházán + HANG

2010. március 23., kedd
Hímes tojás, szegedi papucs és cifraszűr a Megyeházán + HANG
Minősített népi iparművészeti alkotásokból nyílt kiállítás hétfőn a Megyeházán. A nem mindennapi tárlaton a legkülönfélébb hagyományos néprajzi szakmák képviseltetik magukat, úgy, mint fazekasság, fafaragás (ónöntéses faragásokkal), tojásírás, csipkeverés, szövés, eredeti szegedi papucskészítés, gyöngyfűzés, bútorfestés, kobaktök karcolás, szűrhímzés, citerakészítés, csuhéfonás. A Megyeháza aulájában április 9-ig láthatóak a minősített alkotások. A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény által szervezett kiállításra összegyűjtött, zsűrizett tárgyakat Mód László szentesi néprajzkutató, muzeológus mutatta be. A népi iparművészeti alkotások, azok készítése is a szellemi kulturális örökségünk részét képezik – mondta el a nem mindennapi kiállítást megnyitó a néprajzkutató. A szakember arról beszélt, hogy nagyon lényeges, hogy sokan már felismerték, és fel is karolták ezeknek az értékeknek a megőrzését – ezt segíti az UNESCO világörökségekkel kapcsolatos határozata és a formálódó hungarikum törvény is, amely keretet teremt és forrást is biztosít az értékek megóvására.
„A” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősíthető az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megoldása kifogástalan. „B” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősíthető a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési értékrendjének megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás. Jelölés nélküli zsűriszámot kap a színvonalas ajándéktárgynak minősülő – az A vagy B kategóriába nem sorolható – alkotás.
A Csongrád Megyei Közművelődési Pedagógiai és Sportintézmény kilencedik alkalommal szervezett megyei népi iparművészeti zsűrizést a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának szakembereivel együttműködve. 29 alkotó 165 tárggyal jelentkezett a kiállításra, ezekből 100 darabot minősített a zsűri „A”, „B” és ajándéktárgy kategóriában. A megnyitón közreműködött: Tari Dorottya népdalénekes, Szűcs Bálint és Szűcs Szilárd népzenészek.

Kiemelkedő teljesítményéért „A” kategóriájú minősítést kapott:

Ambrus Sándor csörögés táljáért Kovács Sándor ostornyeléért Mező Tamásné hímes tojásaiért Nagy Gábor ostornyeléért és karcolt kobaktökéért Ormándi László szegedi papucsaiért Papp László cifraszűrjeiért Szabó Éva hímes tojásaiért Hallgassa meg a minősített cifraszűr készítőjével, Papp Lászlóval készített hanganyagunkat!Hallgassa meg az ostornyeléért és karcolt kobaktökéért minősített Nagy Gáborral készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.