Kultúra

Éjszaka a múzeumban - FOTÓK, VIDEÓ, PANORÁMA

Éjszaka a múzeumban - FOTÓK, VIDEÓ, PANORÁMA

2009. november 15., vasárnap
Éjszaka a múzeumban - FOTÓK, VIDEÓ, PANORÁMA

Zseblámpások előnyben

Ezen az estén még a szervezők is igencsak meglepődtek, amikor az éjszaki múzeumlátogatásra egyre csak jöttek és jöttek az érdeklődők. A nyári Múzeumok Éjszakája programsorozat mintájára szombaton a Móra Ferenc Múzeumba várták azokat, akik szívesen ellátogatnak az eddig nem látott helyiségekbe.

Éjjeli őrjárat

A „mindenki hozzon zseblámpát” figyelmeztetést olyannyira komolyan gondolták a múzeum munkatársai, hogy az alagsori helyiségekbe, raktárakba belépők valóban meglepődtek, amikor sötétség fogadta őket. A természettudományi gyűjteményben sejtelmesen villogtak a kitömött állatok gombszemei, ahogy a gyerekek lámpáikkal rájuk világítottak, s néha még azt is érezni vélték, hogy némelyik madár megrebbenti örök mozdulatlanra fagyott, repülésre tárt szárnyát, vagy épp a polc tetején fára tekeredett kígyó kiöltögeti villás nyelvét. Persze nem volt azért minden ilyen ijesztő, hiszen a néprajzi gyűjteménybe vagy épp a régészeti bemutatóra ellátogatók bátran végignézhették a múzeum eddig be nem mutatott kincseit.

Ősi cserépurna és a rohasztott tojásfehérje

A kitömött állatsereglet mellett talán a legnagyobb érdeklődéssel kísért bemutatót Hamar Edina főrestaurátor tartotta. Bepillantást nyerhettünk a folyamatba, ahogy a régészek által nagy gondossággal kiásott cseréptöredékekből csodálatosan ép edény születik. Az újra egésszé váló, ezer darabra tört üvegflaska vagy az ősi gyöngysor összerakása, a „babával” (földlabdával) kiemelt morzsolódó cserépedény kibontakozása mind-mind csodálattal töltötte el a résztvevőket. A főrestaurátor által bemutatott konzerváló „vegyszerek” segítségével, az aranyozó pálinka, az ökörepe, a rohasztott tojásfehérje alkalmazásával szinte az ősi készítésmóddal megegyezően, a több ezer vagy akár tízezer darabos puzzle-játékból épülnek újjá a hajdani használati tárgyak, eszközök.

Telt ház minden szinten

Ezúttal bátran ki lehetett tenni a Móra Ferenc Múzeumra a megtelt táblát, hiszen ezen az estén közel ezer érdeklődő látogatott el az intézménybe. Volt, aki a műhelyekbe, a raktárak mélyébe kukkantott be, de az emeleten Kubinyi Anna textilművész rendhagyó tárlatlátogatójára, a díszteremben a múzeum nyugalmazott igazgatója, Trogmayer Ottó A ló féktávolsága című könyvbemutatójára is sokan kíváncsiak volt. A főlépcsőn a Szegedi Divatiskola „Szonett Szegedhez” című, Juhász Gyula költeménye alapján megrendezett divatbemutatója fűszerezte az estét.

Illés Tibor

Éjjeli múzeum in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.