Kultúra

Új kötet Radnóti Miklósról

Új kötet Radnóti Miklósról

2009. május 5., kedd
Új kötet Radnóti Miklósról

„Surranva kell most élned itt" címmel jelent meg új kötet Radnóti Miklósról. Az impozáns kiadványt Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történésze szerkesztette. A könyvet május 7-én, csütörtökön 16 órakor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) mutatják be - tudatta Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A kötetet szerkesztő

Miklós Péter

úgy véli,

Radnóti Miklós

költői életműve a magyar irodalomtörténetben mind a mai napig „nincs egyértelműen meghatározva". A Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány kuratóriuma ezért is határozta el, hogy a költő születésének centenáriumán könyvet jelentet meg a mártír költőlegendáról. A most megjelent kötet - amelynek címe Radnóti 1934 februárjában írt Kortárs útlevelére című versének kezdősorából való - olyan irodalomtörténészek és művelődéstörténeti kutatók munkáit gyűjtötte egybe, akik a Radnóti-életmű egy-egy szeletét vették górcső alá. A szerzők skálája a professzoroktól a doktoranduszokig, térben Budapesttől Szegedig terjed. A kiadványban szereplő tanulmányok és esszék egy része filológiai megközelítésű, ide sorolható

Péter László

professor emeritus és

Zsoldos Sándor

szegedi irodalomtörténész írása. A dolgozatok másik csoportja értelmező jellegű; ezek közül kiemelendő

Pomogáts Béla

irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség egykori elnökének, a „Nem tudhatom" című költemény világképéről írt esszéje. A könyvben megtalálható két Radnóti Miklós életrajzának szegedi vonatkozásait tárgyaló tanulmány is. Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történésze a költő szegedi éveiről közöl adatokat, a kilencvenes éveiben járó

Rakonczai János

nyugalmazott főiskolai tanár pedig forrásértékű visszaemlékezésében az 1930-as évek szegedi egyetemének világát idézi föl.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.