Kultúra

Deák Bill Gyula: „A blues mindig lázadás!”

Deák Bill Gyula: „A blues mindig lázadás!”

2009. május 4., hétfő
Deák Bill Gyula: „A blues mindig lázadás!”
beakbillgyula14

A szegedi majálison tartott nagy sikerű koncertet szombat este a Deák Bill Blues Band. A tavaly hatvanadik születésnapját ünneplő, mégis örökifjú blues-királlyal, Deák Bill Gyulával a fellépés előtt szegedi baráti társasága körében beszélgettünk többek között jeles jubileumáról, a kapott elismerésekről és a közönség szeretetéről.

- Nagy sikere lett a már régen várt új albumának: a Hatvan csapás listavezető lett a MAHASZ-nál (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége), bemutatták egy országos turnén, amit születésnapi nagykoncert koronázott meg. Hogyan gondol erre a lemezre?

- Hála Istennek, hogy ha ennyi év után is, de meg tudtuk csinálni az albumot. Régóta készültünk rá, de mindig közbejött valami. Örülök annak, hogy a közönség is jól fogadta, mostanra már platinalemez lett belőle. Szinte csak pozitív visszajelzést kapok róla mindenhonnan. Számomra azért is fontos ez a lemez, mert visszaigazolja, hogy most is van értelme annak, amit csinálok.

- Szakmai körökből is értékelték a munkáját, hiszen az utóbbi időben több életműdíjat (legutóbb éppen a MAHASZ-tól a Fonogram gálán) és más elismerést is kapott.

- Igen, és úgy érzem, ezek egy része már régóta érett. Úgy tűnik, a díjakat általában a kerek évfordulókhoz kötve adják, de így is azt hiszem, megérte várni ezekre. Megkaptam tavaly az „Év énekese" és az „Év lemeze" díjakat is, amik szintén nagyon jól estek.

- Sőt, még díszpolgárrá is választották egy éve Kőbányán.

- Ezt a zenei munkásságom mellett a gyökereimhez való ragaszkodásommal indokolták. Én valóban mindig büszkén vállaltam, hogy honnan indultam és máig is maradtam az a kőbányai blues-zenész, aki régen voltam. Ismerem és szeretem az ott élő embereket, és úgy érzem, ez viszont is igaz.

beakbillgyula27

- Miről tud ma szólni a blues? Jelenti még azt a lázadást, mint hajdanán?

- A blues mindig lázadás! Ha nem így lenne, unalmassá válna, ellaposodna az egész. A szabadságról és az életről szól, mindig erről énekelünk. Ez egy olyan önkifejező műfaj, amivel mindent el lehet mondani az örömtől a bánatig és minden korról lehet vele hiteles vagy karikírozott képet rajzolni.

- Nem úgy tűnik, hogy a mai fiatalok a blues által lázadnának. Mit lát: van-e utánpótlása Magyarországon az Önök által képviselt nagy blues-generációnak?

- Sajnos, nagyon kevesen játszanak itthon olyan zenét, mint mi. Ezt a stílust - álszerénység nélkül mondom - mi honosítottuk meg itthon Hobóékkal. Viszont azóta sem látni, hogy lenne, aki a nyomunkba lépne. A koncertjeinken, hála Istennek, vannak fiatalok is szép számmal, úgyhogy ha a közönséget nézem, nem vagyok elkeseredve.

- A honlapján látható koncertprogram szerint alaposan be van táblázva, sokfelé jár, számtalan rendezvényen lép fel. Jól bírja így hatvanévesen is?

- Ez a mai az ötödik koncert ezen a héten. Kicsit fárasztó, de sosem panaszkodtam, hiszen nekem ez a szakmám és az életem is. Örülök, ha sokfelé hívnak és jól esik a közönség szeretete. Én szeretem az embereket és jó azt érezni, hogy ők is szeretnek. Minden koncerten kell valami pluszt adni, valamit sugározni feléjük, hogy ezzel a többlettel menjenek haza. Az élő zenének és a blues-nak mindig van egy varázsa.

- Megvan mindehhez a támogató háttér?

- Szerencsére a szüleim is támogattak kezdettől fogva, nekik nagyon sokat köszönhetek. Nekem az a fontos, hogy zenélhessek, a családom pedig mindig mellettem állt, enélkül nem is ment volna semmi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.