Kultúra

Gergely-nap, a diákok ünnepe

Gergely-nap, a diákok ünnepe

2009. március 12., csütörtök
Gergely-nap, a diákok ünnepe

Éljen a suli!

A téli ünnepkörbe tartozó jeles napok Gergellyel (márc. 12.) zárulnak. A régi Juliánus-naptár szerint a tavaszi napéjegyenlőség időpontja volt e nap, de valamikor Gergely napján kezdődött az iskolaév tavaszi féléve is, s a gyerekek házról házra járva népszerűsítették az iskolát. Ez volt a Gergely-járás. A szokás valaha egész Közép- és Nyugat-Európában igen népszerű volt.

A diákok játéka abból állt, hogy „Szent Gergely vitézeinek" öltöztek, vagy felpántlikázott kalapot vagy csúcsos papírsüveget raktak a fejükre, vezetőjük pedig egy fakardot vitt magával (amire egy darab paprikás-füstölt szalonnát tűztek). Emellett a karkosár és a bugyelláris is hozzátartozott a „szereléshez", ezek nélkül el se indulhattak volna, ugyanis a tagtoborzás mellett az adománygyűjtés volt a másik fő cél. Bejárták az egész falut, felhívták a figyelmet a tanulás fontosságára, s egy jó hosszú éneket tanultak meg ennek alátámasztására. Íme néhány strófa ízelítőül a Szent Gergely pápához, a diákok védőszentjéhez szóló énekből: „Szent Gergely doktornak, / Híres tanítónak az ő napján, / Régi szokás szerint, / Menjünk Isten szerint iskolába. (...) Nem jó tudatlanul / Felnőni parasztul e világban, / Mert így emberségre, / Nem mehet semmire ez országban." A több szövegből összetett énekhez kapcsolódott a szereplők tréfás bemutatkozása, a jókívánság-mondókák és az adománykérés (tojás, lencse, bab, kolbász, zsír stb. formájában). A dramatikus játék egyik célja az iskolai gyöngyélet népszerűsítése mellett az adománygyűjtés volt a tanítónak. A későbbi időkben a pedellus nem fogadta el a szerzeményt, így a gyerekek - nagy örömükre - egymás között oszthatták szét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.