Kultúra

Móra-múzeum 2009: pestis, ezüst, Benczúr és Amerigo Tot

Móra-múzeum 2009: pestis, ezüst, Benczúr és Amerigo Tot

2009. január 13., kedd
Móra-múzeum 2009: pestis, ezüst, Benczúr és Amerigo Tot

A Csongrád megyei múzeumi szervezet kiállítóhelyein tavaly közel 105 ezer látogató fordult meg - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A Móra Ferenc Múzeum a 2008-as sikeres évet követően 2009-ben is színes kiállítási palettával várja a látogatókat: idén lesz tárlat a pestis történetéről, az ezüst világáról, illetve Benczúr Gyula és Amerigo Tot munkásságáról.

2008 legsikeresebb múzeumi kiállítása a Dél-Alföldön a Móra-múzeum Vasarely-tárlata volt. Még a kiállítás rendezőit, előkészítőit is meglepte, hogy ilyen óriási sikert eredményezett a februárban nyíló kiállítás; 7 hét alatt több mint 20 ezren nézték meg a magyar származású világhírű mester alkotásait a szegedi Kultúrpalotában. Európai szakmai szenzációként a Móra Ferenc Múzeum a bibliai műkincsek tárlatán mutatta be az Angyali Üdvözlet című, korábban hosszú ideig a raktárban sorsát váró felbecsülhetetlen értékű, frissen restaurált festményt. Ma már szerte a világból jönnek megkeresések, hogy a szegedi közgyűjtemény adja kölcsön egy-egy kiállításra a reneszánsz műremeket. A szegedi múzeumban több mint 10 ezren látták eddig a páratlan itáliai alkotást. 2009-ban minden bizonnyal ezreket fog elborzasztani a pestis világát érzékeltető tárlat, amelynek keretében a látogatók megismerhetik a szörnyű betegség történetét. Kevésbé hátborzongató, de egyben szintén misztikus kiállítás lesz az ezüstöt, mint anyagot bemutató tárlat - a régészeti korok ezüstkincsektől egészen a pekingi olimpia ezüstérmekéig végigkövethető lesz az emberiség „ezüstkora." Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar emberek számára

Benczúr Gyula

a negyedik legnépszerűbb hazai festő. A Móra Ferenc Múzeum idén egy nagyszabású válogatást felvonultatva rendez emlékkiállítást a XIX. század legendás magyar festőjének munkáiból. Minden bizonnyal az év egyik legnagyobb érdeklődéssel várt Csongrád megyei kiállítása a szegedi vármúzeumban megrendezésre kerülő Amerigo Tot-tárlat lesz. Amerigo Tot fiatalként Itáliába költözött; a friss olaszországi élmények hatására a reneszánsz igézetében született művei világsikert eredményeztek a magyar származású szobrász-grafikus számára. Egyik legismertebb alkotása a halála előtt néhány évvel készült „Történelmi ellipszis" a római Szent Péter Bazilikában díszíti a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felszentelt kápolnát - tudatta a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.