Kultúra

Mesék a lámpabúra alól

Mesék a lámpabúra alól

2008. június 16., hétfő
Mesék a lámpabúra alól

Finy Petra: Lámpalány meséi - Történetek rossz alvókról

Fotó: a szerző felvétele

Az idei könyvhétre jelent meg Finy Petra mesekönyve Lámpalány meséi címmel, amelyhez az illusztrációkat Gyöngyösi Adrienn készítette. Az alcímben olvashatjuk a könyv tematikáját: rossz alvókról szól - rossz alvó és jó alvó gyerekeknek egyaránt. A kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg, és a szegedi könyvvásáron is kapni lehetett.

A négy és fél éves Rufusz Rafael nemcsak hogy rossz alvó, de bizony a világ legrosszabb alvója címet is magáénak tudhatja. És mindig más okból képtelen elaludni: hol a függöny mozog gyanúsan, hol árnyékok imbolyognak a falon, hol kistestvére nem hagyja aludni. Ilyenkor az általa életre keltett Lámpalányhoz fordul segítségért, hogy meséljen neki esténként. És Lámpalány mesél arról, hogy mi lakik a függöny mögött, kinek az árnyéka vetül a falra, és mit akar mondani a kistestvér a sírásával. Ezek a mesék hol a vízi koboldok, hol az óriások, hol a csíkoshátú medvebocsok világába repítik hallgatóit-olvasóit, és játékos-bolondos, szívet derítő magyarázatot adnak a félelmetesnek hitt esti tüneményekre. Mintegy arra sarkallják az ifjú olvasóközönséget, hogy maga is hasonló ráolvasó mese-varázslásokkal hessentse el a rossz gondolatokat. Az egyedül alváshoz való hozzászokás rázós korszakához szeretne segítséget nyújtani ez a könyv, egy-egy megoldást nyújtva a klasszikus problémákra.

Ártatlan, őszinte rácsodálkozás

Finy Petra

költőnőnek

(képünkön a könyvhét fővárosi rendezvényén, a Vörösmarty téren)

ez első, kiadásban megjelent mesekötete. A pozsonyi Pagony Kiadó tavalyi meseíró pályázatának győzteseként jelentette meg könyvét, amelyet egy sorozat első darabjának tervez. Első verseskötete, a Histeria grandiflora 2005-ben jelent meg a Fiatal Írók Szövetségének kiadásában, miután 2004-ben a FISZ pályázatán második helyezést ért el. Azóta is rendszeresen publiál irodalmi folyóiratokban, második verseskötetének kiadását őszre tervezi. Számos gyerekverse is született, amelyekben ugyanazt a világra való ártatlan, őszinte rácsodálkozást olvashatjuk, mint amit a

Lámpalány meséi

ben. Minden mesterkéltségtől mentes, játékosan tekergő nyelvezet ez, amely mindent átvarázsol: a Lámpalány volframszál-hangon szólal meg, a papa a konferenciás tengeren túlra utazik. A meséket

Gyöngyösi Adrienn

képei illusztrálják, aki egy stilizált, egyedi látványvilágot tervezett hozzájuk. A

Lámpalány meséi

egyszerre mesekönyv és játékos útmutató ahhoz, hogyan űzzük el az álmunkat zavaró rossz gondolatokat. Tematikája és a benne rejlő, humoros-mesés, mindig jó véget érő történetek arra predesztinálják, hogy igazi, százszor-olvasott estimese-könyvvé váljon.

Finy Petra: Lámpalány meséi - Történetek rossz alvókról. Gyöngyösi Adrienn rajzaival. Pagony Kiadó, 2008, 2250 Ft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.