Krimi

Engedély nélkül csempészett be egy védett papagájt Röszkénél

Engedély nélkül csempészett be egy védett papagájt Röszkénél

2022. november 9., szerda
Engedély nélkül csempészett be egy védett papagájt Röszkénél

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a külföldi elkövetővel szemben, aki idén tavasszal a röszkei határforgalomban engedély nélkül lépett be az országba egy védett madarat rejtegetve – közölte lapunkkal a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Saághy Flóra közölte, a vádirat szerint a vádlott május 29-én Magyarország területére bejelentkezve úgy nyilatkozott az eljáró vám-és pénzügyőr kérdésére, hogy bejelentés- illetve engedélyköteles vámárut nem szállít. A vele szemben lefolytatott tételes vámvizsgálat során azonban a járművében, egy letakart dobozban elrejtve egy élő jákó papagájt fedeztek fel.

A jákó papagáj Magyarországon védett élőlény, valamint az uniós jogszabályok szerint is azon fajok közé tartozik, melyek kipusztulással fenyegetettek, illetve elfordulásuk olyan ritka, hogy bárminemű kereskedelmük a faj fennmaradását veszélyeztetné.

Mindezekre figyelemmel Magyarország, s így az Európai Unió területére történő behozatalához engedélyre lett volna szükség, mellyel az elkövető nem rendelkezett. Az eljáró pénzügyőrnek mindösszesen egy angol nyelvű „kikelési bizonylatot” mutatott be, azonban az azon és a madár gyűrűjén szereplő számok nem egyeztek egymással.

A vádlottat a járási ügyészség természetkárosítás bűntettének elkövetésével vádolja. Az elkövető bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.