Krimi

Perújítást kért az M5-ös autópályán, Csengelénél történt emberölés elkövetője

Perújítást kért az M5-ös autópályán, Csengelénél történt emberölés elkövetője

2021. február 11., csütörtök
Perújítást kért az M5-ös autópályán, Csengelénél történt emberölés elkövetője

Az 56 éves, török származású férfit több ember sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek tavaly jogerős ítéletében a Szegedi Ítélőtábla. A férfi legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott évekkel korábban ismerte meg a későbbi sértettet, segített a bolgár állampolgárságú, szintén török nemzetiségű férfinak Ausztriába költözni, elhelyezkedni és kölcsön is adott neki. Mivel a pénzt nem kapta vissza, a viszonyuk megromlott, és a vádlott - amikor megtudta, hogy a sértett hazaindul Bulgáriába - elhatározta, hogy követi, és egy alkalmas pillanatban megöli őt.

A vádlott 2017. december 4-én magához vette az engedély nélkül tartott lőfegyverét, majd Hegyeshalomra hajtott. Eltervezte, hogy a határon bevárja ismerősét, majd követi őt. A sértett - egy osztrák állampolgárságú munkatársával együtt - meg is érkezett, majd továbbindult Röszke irányába. Hajnalban megállt az M5-ös autópálya csengelei pihenőjénél és utastársával együtt elaludt.

A vádlott a vezetőoldali ablakon bekopogva felébresztette a sértettet, aki megpróbált elmenekülni, mire a vádlott azonnal lőtt. Ötször ismerősét, kétszer az osztrák férfit találta el. A bolgár férfit érő lövések egyike a szívbe hatolt, de a sértett az autót még el tudta indítani, kihajtott a pihenőből, ezt követően halt meg. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett, de még időben tudott segítséget hívni, kórházba szállítása után életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A vádlott elhajtott a helyszínről, de másnap este kommandósok elfogták otthonában.

A terhelt perújítási indítványában az ártatlanságát hangoztatta, és arra hivatkozott, hogy az életben maradt sértett valótlan tartalmú vallomása alapján ítélték el, valamint a német nyelvű tolmács félrefordította az iratokat.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi a perújítási indítványában nem hivatkozott olyan új bizonyítékra, amelyet az alapügyben eljárt bíróságok már ne értékeltek volna, valamint nem igazolható, hogy az életben maradt sértett valótlan tartalmú vallomást tett, ahogy az sem, hogy a tolmács hamisan tolmácsolt volna. A fellebbviteli főügyészség a perújítási indítvány elutasítását kérte.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt - tudatta a szóvivő.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.