Közösség

Ezekre figyeljünk, ha temetőbe indulunk

Ezekre figyeljünk, ha temetőbe indulunk

2022. október 31., hétfő
Ezekre figyeljünk, ha temetőbe indulunk

Bűn- és baleset-megelőzési tanácsokat adott ki az Országos Rendőr-főkapitányság annak alkalmából, hogy mindenszentekkor és halottak napján sokan látogatják meg a temetőket - azonban nem mindenki abból a célból, hogy elhunyt szerettei előtt rója le tiszteletét.

Az ORFK szerint a tapasztalatok azt mutatják, ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát. Hozzáteszik, ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, ahol különösen figyelni kell értékeink megóvására, a zseblopások elkerülésére.

  • A hatóságok az áldozattá válás elkerüléseképp azt tanácsoljak, egy pillanatra se hagyjuk őrizetlenül a táskánkat és egyéb értékeinket a temetőben, ne legyen nálunk nagyobb összegű készpénz és ne tartsuk a PIN kódot a bankkártyánk mellett vagy arra felírva.
  • Amennyiben kerékpárral vagy gépkocsival érkezünk, úgy a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegyük igénybe, zárjuk le a járművünket gondosan és ne hagyjunk az utastérben vagy látható helyen értéket.
  • Ha tömegközlekedési eszközön utazunk, értékünket a belső zsebben, táskánkat pedig testközelben tartsuk, feltűnő ékszert látható helyen ne hordjunk.

A legfontosabb pedig, hogy idős rokonainkat és szomszédjainkat kísérjük el a temetőbe, hogy jobban tudjunk egymás biztonságára és értékeire vigyázni.

- írja az ORFK.

A rendőrség baleset-megelőzési tanácsokat is közzétett erre az időszakra vonatkozóan, ezek a következők:

  • Számítsunk a lassabb haladásra, legyünk türelmesebbek, kerüljük a felesleges kockázatvállalást.
  • Utazás előtt ellenőrizzük gépkocsink műszaki állapotát
  • Minden esetben vegyük figyelembe az időjárási, látási és útviszonyokat, és annak megfelelően válasszuk meg a sebességet
  • A gyalogosokra különösen figyeljünk, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Hozzáteszik, rövidebbek a nappalok, a sötét ruhában közlekedő gyalogosokat még nehezebb észrevenni.

(police.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.