Közlekedés

Elkészült a Vértót és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új út

Elkészült a Vértót és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új út

2023. augusztus 30., szerda
Elkészült a Vértót és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új út

Elkészült aSzegedlegnagyobb lakóövezetét és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új, 3,9 kilométeres út, az uniós támogatással, 4,2 milliárd forintból megvalósult beruházást szerdán adták át.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester az út avatásán elmondta, a másfél év alatt elkészült fejlesztés lehetővé teszi, hogy aszegediek gyorsabban, biztonságosabban és fenntartható módon juthassanak el munkahelyeikre, és egyben megteremti a feltételeket újabb beruházások létrejöttéhez.

A most záruló uniós költségvetési ciklus legnagyobbszegedi önkormányzati beruházása az út, melyből 1,1 kilométer teljesen új szakasz.Szegedlegnagyobb lakövezetét, a Vértót, kapcsolja össze az 5-ös főút bevezető szakaszával. Ez a terület a város legnagyobb ipari és kereskedelmi övezete, ahol 3,5-4 ezer ember dolgozik. A terület központjában működik az ELI-ALPS kutatóközpont, amelynek a szomszédságában tudományos, innovációs parkot alakítanak ki - közölte a politikus.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a beruházás valamennyi közlekedési mód számára megteremtette a szükséges infrastruktúrát. A fejlesztés során 2840 méteren meglévő utakat újítottak föl és szélesítettek ki, három új körforgalmat és 4420 méternyi kerékpárutat alakítottak ki. Tíz új buszmegálló építése mellett három meglévőt is felújítottak, így szeptember 1-jétől a 78 és a 78A jelű autóbuszok már az új utat használják. Csapadékelvezető csatornákat 6,7 kilométeren építettek, két záportározót alakítottak ki és elkészült a közvilágítás. A projekt része új zöldfelületek kialakítása, mely a kánikula elmúltával indul el: több ezer négyzetmétert füvesítenek, 160 fát és 1100 cserjét ültetnek.

A kivitelező a Colas Út Építőipari Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma volt.

A lézeres kutatóközponthoz vezető új út kialakítása Szegedészak-nyugati részét érintő infrastruktúra-fejlesztési programjának záró eleme, mellyel az ott működő cégeket ösztönzik új beruházásokra, valamint újabb vállalkozásokat letelepedésre. A közelmúltban fejeződött be a Kollégiumi út korszerűsítése 832 millió forintból, csaknem 1,3 milliárd forintból pedig belterületi gazdasági utakat fejlesztettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.