Közlekedés

Érdemes-e téli vagy négyévszakos gumit vásárolni még idény előtt?

Érdemes-e téli vagy négyévszakos gumit vásárolni még idény előtt?

2021. június 30., szerda
Érdemes-e téli vagy négyévszakos gumit vásárolni még idény előtt?

Még javában tombol a kánikula, viszont már most töprengjünk el azon, hogy ha szükséges, milyen téli gumit vagy négyévszakos abroncs-szettet szerezzünk be. Nem beszélve arról, hogy ne várjuk meg a hideg időt, hanem még jóval a szezon előtt vásárolhatunk korrekt áron a népszerű és megbízható márkák közül a nekünk leginkább megfelelő terméket. Cikkünkben ehhez kívánunk néhány tipp segítségével hozzájárulni.

Vásároljunk online!

Az interneten történő vásárlás jelenleg teljesen biztonságos és számos kedvezményt kaphatunk a sokoldalú kínálatot megjelenítő webáruházakban. A Téligumit oldalon közel 4000 eltérő gyártmányban és méretben böngészhetünk az otthonunk kényelméből és a nap 24 órájában. A sokszínű termékpaletta többek között a következő kiemelt brandeket foglalja magában: Continental, a Barum, a Semperit, a Goodyear, Dunlop, Fulda, Nokian, Bridgestone, Debica, Firestone, Hankook, Point-S, Sava, Laufenn, Uniroyal, Vredestein, melyekhez még egy éves kátyúgarancia tartozik, díjmentesen.

A téli gumi jelentősége

A télen használatos abroncs több szempont miatt különbözik a nyáritól, ugyanis futómintázatuk utóbbihoz képest mélyebb, valamint többféle lamellával rendelkezik, elősegítve a hatékonyt tapadást. A mintaárkok mélysége csapadékos időben az összegyűlt esőt könnyebben elvezetik.

A mintázat és a lamellák összetétele mellett anyaga nagy mennyiségű szilika-adalékot szintén magában foglal, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az abroncs a hideg időben lágy legyen, illetve jó tapadást biztosítson a téli időszakban.

Arra mindenképp figyeljünk oda, hogy autónk mind a négy kerekén legyen téli gumiabroncs, mert csak így tudjuk biztosítani járművünk stabilitását. Ellenkező esetben a csak két gumi a menetbiztonságot csökkenti, amikor pedig fékezünk hirtelen irányíthatatlan lesz a gépjármű.

Az útburkolati hőmérséklet jelentősen befolyásolhatja a gumik produktivitását, ezért, illetve, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni, emiatt a szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy 7°C alatt már használjuk a téli gumiabroncsokat, mert ebben a tartományban a nyári abroncsok nagyon hamar elveszítik a tapadásukat, ami jelentős hatással van a féktávolságra, és az autónk irányíthatóságára. Ha például a téli időszak során nyári gumival autózunk, akkor a gépjármű féktávolsága jelentős mértékben megnövekszik.

Megéri-e a négyévszakos gumi?

Négyévszakos gumiabroncsokhoz nincs szükség két pár gumira. Bár lehet, hogy valamivel drágábbak, mint a szokásos nyári gumik, sokkal olcsóbbak, mint két készletet vásárolni. Garantálják, hogy a legszélsőségesebb időjárás kivételével eljuthatunk az úti célunkhoz, miközben a legtöbb járművezető nyári gumival csúszkál a jégen. Az egész évben alkalmazott gumiabroncsok nem csak a hideg téli hónapokat teszik biztonságosabbá, hanem az időjárás felmelegedésével is élvezhetjük a vezetést. Vegyük azonban figyelembe, hogy a négyévszakos abroncsokat megfelelő hőmérsékletre alakították ki, vagyis extrém hidegben vagy forró kánikulában kockázatos lehet az alkalmazásuk. A mediterrán országokban népszerűek a leginkább. Ugyanakkor a teligumit.hu webshopban a Laufenn vagy a Point-S márkák jelentős kedvezménnyel szerezhetők be, utóbbi kátyúgaranciával is kapható.

Mielőtt akciós terméket vásárolunk!

Érdemes szemrevételezni a termék oldalfalán lévő sebességindexet, a lényeg, hogy nem szabad gyengébb teljesítményű abroncsot vásárolni, annak ellenére, hogy ezek a termékek jóval olcsóbbak.

A sebességindex nem azonos az ajánlott sebességgel, hanem azt a teljes sebességhatárt mutatják meg, amit a téligumi hosszabb távon és nagyfokú terhelés következtében még el tud viselni.  A hozzávetőlegesen 50%-os kopottságú abroncsokat ne használjuk, más szóval az olyan téli abroncsot, amely 4 mm-nél megtépázott kerüljük, inkább szerezzünk be újat!

Óvjuk a gumikat!

Ha körültekintően és figyelmesen közlekedünk, úgy autónk meghatározó alkatrészei még nagyon sok ideig „szolgálnak” minket. Kerüljük a padkára felhajtást vagy nagy sebességgel a kátyúba belehajtást. A tárolás tekintetében tartsuk be az erre vonatkozó szabályokat, amennyiben nincs lehetőségünk a téli gumiabroncsok raktározására, keressük fel a közeli autószervízt, ahol szakemberek odafigyelnek a gumikra.

(Támogatott tartalom!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.