Közélet

143 éve 21 ágyúlövéssel hirdették: egyesült Szeged és Újszeged

143 éve 21 ágyúlövéssel hirdették: egyesült Szeged és Újszeged

2023. június 5., hétfő
143 éve 21 ágyúlövéssel hirdették: egyesült Szeged és Újszeged

1880. június 5-én, 143 évvel ezelőtt egyesült Szeged és Újszeged, amely nem csak területi gyarapodást hozott, hanem gazdasági, kulturális és politikai erősödést is eredményezett.

Szeged és Újszeged viszonya már jóval korábban kezdődött. Újszeged a török kiűzése után katonai közigazgatás alá került, majd 1771-ben Szeged bérbe vette a területet. Újszegedet 1877-ben árvíz pusztította el, csupán 7 ház maradt épségben. Az ekkor még Torontál vármegyéhez tartozó települést a vármegye nem segítette az újjáépítésben. Szegeddel való egyesülés ekkor már felmerült, azonban végül elmaradt az összeolvadás.

Az egyesülés 1880. június 5-én történt meg, amikor a városháza tornyán és a vár bástyáján lobogók, zenés ébresztő és taracklövések hirdették a nap ünnepélyességét. A hivatalos átadás pillanatában 21 ágyúlövés dördült el, az újszegedi hídfőnél felállított magas fenyőszálra pedig fölhúzták Szeged szabad királyi város lobogóját.

A települések összeolvadása Szegednek nem csak területi növekedésre és erősödésre adott lehetőséget, hanem gazdasági szempontból is jelentős előrelépés volt, ami új lehetőségeket teremtett az ipar és a kereskedelem számára. Új munkahelyek jöttek létre, és a város gazdasága virágzásnak indult.

Nem csak gazdasági és kulturális értelemben volt jelentős az egyesülés, hanem politikai szempontból is. Szeged politikai befolyása megnőtt, és a város egy fontos politikai központtá vált a régióban. Ez lehetővé tette, hogy hatékonyabban képviselje érdekeit és kezdeményezéseket indítson a város és a környező területek fejlődése érdekében.

Ma, száznegyvenhárom évvel az egyesülés után, még mindig érezzük ennek az eseménynek a hatását. Szeged erős, virágzó város lett, amely vonzza a turistákat, befektetőket és új lakosokat. A város gazdag kulturális élettel rendelkezik, és számos eseményt, fesztivált és kiállítást rendeznek minden évben"

- emlékezett meg a jeles napon Német Ferenc önkormányzati képviselő, aki egyben Újszeged lakosa.

Hozzátette: Ez a történelmi esemény arra emlékeztet bennünket, hogy a közösségek ereje és összefogása mennyire fontos a fejlődés és sikerek elérésében. Szeged és Újszeged egyesülése példa arra, hogy ha az emberek együttműködnek és közös célokat tűznek ki maguk elé, akkor jelentős eredményeket érhetnek el.

Összességében Szeged és Újszeged összeolvadása egy jeles történelmi pillanat, amely meghatározó volt a városunk számára. Nem feledhetjük a kor kiváló polgármesterét, Pálfy Ferencet, aki az 1879-es Tiszai nagyárvíz után ujjá építette Szegedet, harminc éven át igazgatta és virágoztatta fel szeretett városát. Ma büszkén ünnepeljük ezt a történelmi eseményt, és hálásak vagyunk azoknak az embereknek, akik városunkat elindították a fejlődés útján"

- zárta gondolatait Német Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.