Közélet

Lerántotta a leplet a szakember: ezen múlik a ponty ára karácsonykor

Lerántotta a leplet a szakember: ezen múlik a ponty ára karácsonykor

2023. november 1., szerda
Lerántotta a leplet a szakember: ezen múlik a ponty ára karácsonykor

Az ágazat a mezőgazdaság többi szereplőjéhez képest halmozottan hátrányos helyzetű. Akár arra gondolunk, hogy a halászati ágazatban továbbra sincs területalapú támogatás, vagy arra, hogy különböző kártételek esetében nincs semmiféle kompenzáció.

Sőt kártérítés sem az ágazat számára, holott a tógazdaságok amellett, hogy halat állítanak elő, rendkívül értékes vízi élőhelyként működnek.

Hozzájárulnak az ökoszisztéma minőségének megőrzéséhez és gazdagításához, fontos szerepet játszanak a vízgazdálkodásban és a tájkép formálásában, szolgáltatásokat nyújtanak a különböző szabadidős tevékenységek számára, és hozzájárulnak a kulturális értékek megőrzéséhez is.

A halgazdaságok helyzete a tavalyi rendkívüli aszályos évhez képest kifejezetten jóra fordult idén, hiszen a kora tavaszi, illetve a nyári esőzések feltöltötték a halastavak nagy részét és akut vízhiány a nyári hőség dacára sehol nem keletkezett. Amikor a nagy melegben egyes tavak hőmérséklete 28-29 Celsius fokot is elérte szórványos halpusztulások voltak ugyan, de ezek előfordulását tudomásul kell venni. A csökkenő takarmányárak segítettek abban, hogy kisebb önköltséggel tudjunk dolgozni. Várhatóan egy jó közepes haltermésre számíthatunk ebben az évben. Extra eredményre azért nem lehet számítani mert a tavalyi év következményeként kisebb volt a kihelyezhető ivadékok mennyisége. Ezen kívül a hűvös tavaszi időjárás a legjobb planktonevési időszakot is lerövidítette. A haltermelésben számos olyan tényező van, ami miatt nehéz előre konkrét számokat mondani. A haltermés 15-18 százalékét elviszik a védett állatok, nem tudunk ellenük hatékonyan védekezni és maga a védekezés óriási összegekbe kerül. December végén lesznek láthatóak a tényleges eredmények, amikor a halak nagy része piacra vagy a telelő tavakba kerül

mondta az Agrárszektornak Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.