Közélet

Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója Georgia EU-tagságának

Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója Georgia EU-tagságának

2023. október 12., csütörtök
Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója Georgia EU-tagságának

Magyarország elkötelezett támogatója Georgia EU-tagságának, amely Európa érdekét is szolgálja

- mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar és a georgiai kormány együttes ülését követően megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön a georgiai Telaviban.

A magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy Georgia népe évszázadok óta folytat küzdelmet a kereszténységért, hozzátéve: a kaukázusi ország az elmúlt években fantasztikus fejlődést ért el. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a globális biztonsági helyzet sosem volt rosszabb az elmúlt 30 évben, mint jelenleg.

Most két olyan kormány találkozott, amelynek az a történelmi tapasztalata, hogy a béke jobb, mint a háború. Minden nemzetközi konfliktust minél hamarabb békével kell lezárni, ma azonban a világ ettől messze van

-szögezte le.

Hozzáfűzte, hogy Magyarország és Georgia példát mutat az együttműködésben.

Orbán Viktor elmondása szerint Magyarország azért támogatja az EU-tagjelölti státusz megadását Georgiának, mert ezt igazságosnak látja, másfelől mert Európa versenyképességének fenntartásához is szükség van olyan, gyorsan fejlődő országokra, mint Georgia.

Az EU versenyképességét a 2000-es évek közepén a közép-európai országok csatlakozása mentette meg, ez is mutatja: ha Európa nem fogad be olyan népeket, amelyek dolgozni és fejlődni akarnak, az EU a versenyképessége elvesztésével fizet majd

-emlékeztetett a kormányfő.

A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy európai érdek az EU összekapcsolása a Kaukázus térségével, ezt pedig a legkönnyebben éppen Georgiával lehet megtenni.

Ezért voltunk rendkívül szomorúak, sőt dühösek, amikor azt láttuk, hogy Georgiának nem adják meg a tagjelölt státuszt, miközben olyan országoknak megadják, amelyek nyilvánvalóan messze Georgia mögött vannak fejlettségben

-idézte fel.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az EU-ban el kell dönteni, a bővítés politikai vagy érdemeken alapuló folyamat-e. Ha utóbbi, akkor nem tisztességes Georgiával szemben az, ami történt, ezt sürgősen ki kell javítani utalt a tagjelölti státusz mielőbbi megadásának szükségességére. A magyar miniszterelnök arra is rámutatott, hogy Európa energiarendszerét nem lehet modernizálni Georgia nélkül; az Azerbajdzsán-Georgia-Románia-Magyarország zöld energiafolyosó létrehozása életbevágóan fontos az EU számára.

Ez a projekt hosszú éveken keresztül gazdasági növekedést eredményez majd minden résztvevő ország számára

-jegyezte meg.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy csütörtökön kétoldalú megállapodások születtek a gazdasági együttműködés, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a gyógyszeripar és a pénzügyi szektor területén. Zászlóshajó programként emelte ki, hogy a magyar Wizzair légitársaság piacvezető szolgáltató Georgiában, és emlékeztetett arra is, hogy Magyarország évente 80 ösztöndíjat ad georgiai diákok számára. Mint hangsúlyozta, hogy Magyarország és Georgia barátságának legmélyebb alapját a közös keresztény hagyomány jelenti.

A keresztény hagyományok megőrzése az európai versenyképességnek is feltétele, ezért örülünk, ha olyan országok közelednek az EU-hoz, amelyek nyíltan kiállnak emellett az örökség mellett

-közölte Orbán Viktor.

Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a két ország kapcsolatában a csütörtöki együttes kormányülést, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány Georgia igaz barátja, amely támogatja az ország területi integritását és európai integrációját.

Országaink osztoznak a hagyományos és örök értékekben. A magyar emberek szerencsések, hogy ilyen nehéz időkben Magyarország élén ilyen erős és hazafias vezető áll, aki csak saját népe érdekeit szolgálja

-méltatta Irakli Garibasvili a magyar kormányfőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.