Közélet

Novák Katalin: Magyarország megkerülhetetlen tényező, amikor az EU nyugat-balkáni bővítéséről van szó

Novák Katalin: Magyarország megkerülhetetlen tényező, amikor az EU nyugat-balkáni bővítéséről van szó

2023. október 16., hétfő
Novák Katalin: Magyarország megkerülhetetlen tényező, amikor az EU nyugat-balkáni bővítéséről van szó

Magyarország megkerülhetetlen tényező, amikor az EU nyugat-balkáni bővítéséről van szó, ezért is fontos, hogy köztársasági elnöki szinten itt lehetünk

-hangsúlyozta a közmédiának Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn, az úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozója előtt, amelyen először vett részt Magyarország.

A mai nap azért is fontos, mert végre Magyarország is csatlakozhatott abban a Berlini folyamathoz, és a legmagasabb szinten mondhatjuk el Magyarország álláspontját, amely egyértelműen az EU nyugat-balkáni bővítése mellett van

-mondta a köztársasági elnök.

Hozzátette: végre itt is elmondhatjuk, hogy az EU bizony elmulasztotta a házi feladatát, hiszen ezeknek az országoknak már rég az EU-hoz kellett volna csatlakozniuk.

Magyarországnak és az EU-nak is szüksége van a nyugat-balkáni régióra és a stabilitásra a térségben, hiszen a Nyugat-Balkán stabilitása nélkül nem lehet biztonságos Európa, így Magyarország sem

-mutatott rá.

A köztársasági elnök elmondta, hogy azért is érkezett a csúcstalálkozóra Edi Rama albán kormányfő meghívására, hogy elmondja, Magyarország mindent meg fog tenni a mielőbbi nyugat-balkáni csatlakozásáért, és amikor Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, fel fogja gyorsítani ezt a folyamatot.

Idén Tiranában tartják a nyugat-balkáni térség országainak együttműködését és az európai uniós integrációját szolgáló úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozóját. A Berlini folyamatot 2014-ben hozták létre az Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Koszovóból, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából álló nyugat-balkáni hatok (WB6) magas rangú hivatalos képviselői és a Berlini folyamatot fogadó országok képviselői közötti magas szintű együttműködés platformjaként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.