Közélet

Együttműködési lehetőséget kínál az SZTE

Együttműködési lehetőséget kínál az SZTE

2023. október 23., hétfő
Együttműködési lehetőséget kínál az SZTE

Ma már az az igazán sikeres vállalat, amelyik rendelkezik egyetemi kapcsolattal. Azzal ugyanis erősödhet a cég, ha például K+F tevékenységét kutatásokkal segíti az egyetem. A Szegedi Tudományegyetem széles körű oktatási-kutatási profiljának köszönhetően komplex együttműködési lehetőséget kínál ipari partnereinek-írta meg a Délmagyar.

Vállalkozásként miért éri meg jóban lenni a Szegedi Tudományegyetemmel? Mert a regionális innovációs ökoszisztéma motorjaként – oktatási feladatai mellett – az intézmény jelentős kutatás-fejlesztési innovációs tevékenységet végez. Szellemi tudásközpontként aktívan hat a régió gazdasági életére azáltal, hogy vállalati kapcsolataira építve kiemelkedő kutatási eredményeket ér el. Ezzel erősíti a régió vállalkozásait, ami segíti a fiatal diplomások elhelyezkedését a térségben

-fogalmazott prof. dr. Csóka Ildikó, az egyetem stratégiai főigazgatója.

Rámutatott, Csongrád-Csanád vármegyével az élen ez a legmagasabban kvalifikált régió az országban, a diplomások helyben tartása a régió iparának is érdeke.

Az elmúlt öt évben közel 160, ipari partnerrel közösen végzett kutatáson alapuló, közös publikáció született az egyetemen, amely évente száz új, K+F feladatra irányuló szerződést köt meg ipari partnereivel; mintegy kétezer kutatója eltökélt abban, hogy egy adott vállalati kihívásra megoldást adhasson.

Az SZTE képzési és kutatási portfóliója – állatorvos- és építészmérnök-képzés híján – teljes körű. A felsőoktatás minőségét a mögötte rejlő kutatás színvonala határozza meg, ez pedig nemcsak a hallgatók, hanem a vállalkozások számára is minőségi garanciát jelenthet –

-hangsúlyozta Csóka Ildikó.

Elmondta, az SZTE-n 2019-ben megvalósult Területi Innovációs Platformhoz jelenleg nagyjából 60 vállalkozás tartozik; ennek célja elősegíteni a tagok közötti információáramlást, az együttműködést és szakmai kapcsolatépítést. Emellett létrejött az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK). Az egyetem legkiválóbb kutatóit hat klaszterbe tömörítő IKIKK menedzsmentje a megrendelői igény alapján, iparág-specifikusan a legmegfelelőbb klaszter(ek) kutatóit köti össze a vállalkozásokkal – ezzel egyre komplexebb szolgáltatásokat nyújtva a cégeknek.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.